Млад лекар почина от COVID-19, заразил се, спасявайки инфектиран пациент

Млад лекар почина от COVID-19, заразил се, спасявайки инфектиран пациент

Почина 42-годишен спешен медик, лекувал пациенти с COVID-19. Това съобщи говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

 

Д-р Юлиян Стамов вероятно се е заразил от инфектиран при най-рискованата за заразяване процедура, а именно – кардиопулмоналната ресусцитация (процедура, включваща група от мероприятия, които се състоят от два основни компонента – сърдечен масаж и изкуствена вентилация – обдишване и дихателна реанимация).

 

„За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж, защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си”, написаха от Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в пост във Facebook.

 

 

„Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката. Отдаде им и най-скъпото – живота си, като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура- КПР на заразен от COVID-19. Не очаквам хората, които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов. Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му”, пишат още Асоциацията.

 

И допълват:

 

„Масово ни пренебрегват независимо, че сме 10% от заразените и боледуваме тежко. За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж , защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си. Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме, че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот. Поклон Докторе!”.

 

Това е поредна жертва, която ЦСМП-София дава по време на пандемията. В началото на май от COVID-19 почина д-р Нели Пандова.

 

Д-р Пандова бе сред първите медици в ЦСМП-София с положителен резултат за коронавирус – първо на бърз тест, а след това потвърден и с PCR, заради което е поставена под домашна карантина, без симптоми и оплаквания.

 

След това обаче развива симптоматика и е приета в „Света Анна“, където обаче и двата ѝ теста са отрицателни. Последвалите тестове в Александровска болница, където д-р Пандова е приета по спешност след рязко влошаване на състоянието на 2 май, също са отрицателни.

 

Аутопсията обаче установи наличие на вируса дълбоко в белите дробове на лекарката.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК