На ФокусПоследни новиниСпорт

Момичетата успяха – България е европейски шампион по шахмат!

Националният отбор по шахмат за жени спечели титлата на Европейското отборно първенство след победа срещу Грузия с 2.5:1.5. В последната битка от блестящото си представяне на европейското отборно първенство световната вицешампионка Нургюл Салимова направи реми на втора дъска с грузинката Нино Бациашвили. След нея на първа дъска Антоанета Стефанова пребори Бела Хотенашвили. Тя победи с белите фигури на 31-ия ход. С успеха тимът ни поведе в последния 9-и кръг срещу актуалния световен шампион с 1.5 на 0.5 точки.

С този резултат момичетата си гарантираха титлата и са напред с 8 точки в класирането. Грузия бе фаворит за турнира, но момичетата успяха да ги сразят точно в последния рунд. България беше лидер в класирането преди последния кръг с 14 мач точки и бе единственият тим без поражение в състезанието в момента.

Отборът в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева постигна първото класиране на България в топ 3 от създаването на европейското първенство и при мъжете, и при жените. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

България води на европейското отборно първенство по шахмат, печелим титлата ако няма загуба

Подобни статии

Back to top button