БългарияНа ФокусПоследни новини

МОН сезира ДАНС за покупката на Школо.бг от британската Juniper

Министерството на образованието и науката сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за продажбата на най-голямата частна онлайн образователна платформа в България – „Школо.бг“ – на британска компания. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

„МОН не е било информирано по никакъв начин за продажбата на „Школо“ на чужда компания. След публикуване на информация в медиите институцията сезира ДАНС и Комисията за защита на личните данни за проверка на случая“, гласи информацията.

Преди два дни от компанията съобщиха, че Джунипър Едюкейшън (Juniper Education), най-големият доставчик на образователен софтуер и услуги във Великобритания, е обявил придобиването на „Школо ООД“. От българската компания посочиха, че работят с над 1700 образователни институции у нас.

МОН към момента няма договорни отношения с „Школо“, но много от българските училища са техен клиент, уточняват от министерството. „С цел защита на тези образователни институции министерството ще предприеме всички действия за разясняване на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане незабавно да предостави цялата налична информация, а заедно с това са сезирани и компетентните органи“. 

„Случаят е показателен, че е целесъобразно използването на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО (https://oidc.mon.bg/interaction/rlaXACzCI8CWARQHE5xk6). Към момента над 830 образователни институции работят с нея“, подчертават от образователното министерство.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Мая Манолова и протестиращи опитаха да нахлуят в Общинския съвет в Пловдив да спрат демонтажа на Альоша

Подобни статии

Back to top button