На ФокусСвят

Мощно земетресение разлюля Гърция и Турция, образува се цунами (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мощно земетресение в Егейско море разтърси Гърция и Турция и бе усетено и у нас. Франс прес цитира местни медии, според които на остров Самос се е образувало мини цунами.

 

Към момента се съобщава за поне 7 загинали и над 100 ранени. 70човека са спасени изпод отломките в Турция.

 

В следствие на силния трус някои улици бяха наводнени. Щетите в Измир са сериозни.

 

 

Магнитудът на труса е бил 6,6 по скалата на Рихтер според Сеизмичната лаборатория на Атинския университет. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 7 по Рихтер.

 

Трусът е бил усетен минути преди 14 часа. Епицентърът е в Егейско море, близо до гръцките острови Додеканези и континенталната част на Турция, югозападно от Измир.

 

 

В 14:02 часа е имало и втори трус от 4,8 по Рихтер отново край гръцките острови.

 

Трусът е усетен на високите етажи в София, Пловдив и други градове.

 

 

 

В област Измир има около 20 срутени сгради, съобщават турските медии. В община Байракли също има сериозни поражения.

 

Вестник „Миллиет“ пише, че след труса жителите на Измир са обхванати от паника от евентуално цунами. След земетресението морето се е отдръпнало, а на някои места е заляло жилищни райони. Улиците на град Сеферихисар са наводнени след земетресението, като нивото на водата достига близо метър, посочва вестникът.

 

 

Щети има и на гръцкия остров Самос. Жителите на острова, който има население от около 45 000 души, бяха призовани да стоят далеч от крайбрежните области, каза пред гръцката телевизия Скай Ефтихмиос Лекас, ръководител на гръцката Организацията за антисеизмично планиране.

 

Отправени са предупреждения за силни приливни вълни към остров Самос.

 

 

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу е посочил, че за момента има съобщения за шест разрушени сгради в общините Борнова и Байраклъ. Той е добавил, че земетресението е причинило леки пукнатини на сгради в градовете Ушак, Денизли, Маниса, Балъкесир, Айдън и Мугла. Министърът е заявил, че няма информации за жертви.

 

Валията на Истанбул Али Йерликая е посочил, че земетресението е усетено в Истанбул, но няма съобщения за пострадали и щети.

 

 

Гръцки медии съобщиха, че трусът, който е станал на 19 километра северозападно от главния град на остров Самос, е бил усетен и в столицата Атина. Трусове били усетени по целия път до гръцката столица, отстояща на близо 300 километра, съобщи Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина (NOA).

 

 

 

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button