You are currently viewing Мрачна прогноза: България се стопява до 2,6 млн. души

Мрачна прогноза: България се стопява до 2,6 млн. души

Световна катастрофа спрямо раждаемостта и намаляване на населението на планената, прогнозират учени, които смятат, че това ще окаже изумително влияние върху обществата, сочи мрачна прогноза.

 

Намаляващите нива на плодовитостта в почти всяка страна може да стопят значително населението на земята до края на столетието, пише в анализ БиБиСи, цитиран от Дир.бг.

 

В 23 нации – включително Испания и Япония – то ще е наполовина до 2100 г.

 

За България се очертава още по-драматичен сценарий: от 7.5 млн. през 2017 г. населението да се свие до 2.62 млн. души към 2100 г.

 

Очака се до края на този век в света да има масово застаряване, а 80-годишните да са колкото новородените.

 

Какво се случва?

 

През 1950 г. жените са раждали средно по 4.7 деца. През 2017 г. – 2.4. Прогнозата за 2100 г. е те да са под 1.7 – според резултатите от проучване на Института за здравни показатели и оценки към Вашингтонския университет, публикувано в авторитетното медицинско сп. Lancet. Финансирано е от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

 

Изследователите очакват населението на планетата да достигне 9.7 милиарда души около 2064 г., преди да започне да намалява и да наброява 8.79 милиарда към края на столетието.

 

„Това е доста сериозно. По-голямата част от света преминава към естествено намаление на населението – коментира проф. Кристофър Мъри пред Би Би Си. – Невероятно трудно е да разсъждаваме за това и да осъзнаем колко е голямо. То е необикновено. Ще трябва да реорганизираме обществата.“

 

Защо намалява плодовитостта?

 

Това няма нищо общо с качеството на сперматозоидите. Свързано е с преследването на успеха и кариерата: много жени предпочитат образованието и работата, възползват се и от по-лесния достъп до контрацепция. Те избират да имат по-малко деца.

 

Кои ще са най-засегнатите страни?

 

Прогнозата за японското население е то да намалее от пика си 128 млн. (2017 г.) до под 53 милиона души до края на века.

 

Италия очаква същия драматичен срив: от 61 на 28 милиона за същия период.

 

23-те страни включват още Испания, Португалия, Тайланд, Южна Корея. Там населението ще се стопи с повече от 50%.

 

Най-населената страна в света – Китай – ще достигне пик от 1.4 милиарда души население до 4 години, преди то да се свие почти наполовина – до 732 милиона към 2100 г. Индия ще заеме мястото ѝ. Втора по население след нея се очаква да бъде Нигерия със 791-милионно население, а Китай да заеме третото място. В Топ 5 са поставени още САЩ (336 милиона) и Пакистан (248 млн.).

 

183 страни от общо 195-те ще имат коефициент на раждаемост под този на демографското заместване.

 

Защо това е проблем?

 

Някои биха помислили, че това е чудесна новина за околната среда. По-малко хора – по-малко въглеродни емисии и по-малко обезлесяване за сметка на обработваемата земя.

 

Това би било вярно за всичко друго, но не и за „обърнатата“ възрастова структура, при която ще има повече възрастни, отколкото млади хора и, за съжаление, ще доведе до негативни последствия – посочва проф. Мъри.

 

Тази структура към 2100 г. ще изглежда по следния начин според учените:

 

– децата под 5-годишна възраст ще намалеят от 681 милиона (2017 г.) на 401 милиона;

 

– възрастните над 80 г. ще се увеличат от 141 милиона (2017 г.) на 866 милиона.

 

Проблемът е

 

Кой плаща данъци в толкова „остарял“ свят? Кой плаща за здравните грижи на възрастните? Кой се грижи за тях? Ще бъде ли възможно хората да продължат да се пенсионират от работа? Все въпроси, чиито отговори сега изглеждат твърде мрачни.

 

Има ли изход?

 

Страни като Великобритания използват миграцията, за да увелимат населението си и да компенсират намаляващата плодовитост. Но това спира да бъде решение, когато в почти всяка страна населението се свива.

 

„Ще преминем от периода, в който е въпрос на избор дали да отворим границите, или не, към период, в който има откровена конкуренция за мигранти, защото те няма да бъдат достатъчно“, прогнозира проф. Мъри.

 

Някои страни вече проверяват дали работят политики за насърчаване на отпуска по майчинство или бащинство, за безплатна грижа за деца, за осигуряване на финансови стимули и допълнителни права за работещите родители, но на този етап няма ясен отговор дали те ще дадат желания резултат.

 

Швеция успя да увеличи коефициента на плодовитостта от 1.7 на 1.9, но други страни полагат значителни усилия и все още не постигат успех. Например в Сингапур той все още е около 1.3.

 

Африка

 

Населението в Субсахарска Африка се очаква да се увеличи до повече от 3 милиарда души към 2100 г. Според проучването Нигерия ще е втората най-населена страна в света.

 

„Ще имаме много повече хора от африкански произход в много повече страни, докато преминаваме през това“ – посочва проф. Мъри и предупреждава, че въпросите, свързани с расизма ще станат критично важни.

 

Прагът на коефициента на плодовитостта е 2.1?

 

Мнозина смятат, че той трябва да е 2.0 – двама родители с две деца, за да остане населението на същото ниво. Но дори и при най-добрата здравна система в света не всички деца оцеляват и достигат до зряла възраст. В допълнение – раждат се малко повече момчета, отколкото момичета, заради което коефициентът в развитите страни е 2.1. Тези с по-висока детска смъртност също се нуждаят от по-висок коефициент.

 

Заключението

 

Проф. Ибрахим Абубакар от Кралския колеж в Лондон казва: „Ако тези прогнози са дори наполовина верни, миграцията ще стане необходимост за всички страни, не опция. За да бъдем успешни, имаме нужда от фундаментално преосмисляне на глобалната политика.

 

Разпределението на населението в трудоспособна възраст ще бъде критично важно за това дали човечеството ще просперира, или ще загине“.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК