БългарияПоследни новини

Мутафчийски: След 2 години коронавирусът няма да е същият

“Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно”.

 

Това каза в предаването “Тази сутрин” по бТВ председателят на Националния оперативен щеб ген.-майор Венцислав Мутафчийски за значението на ваксините в цял свят. 

 

Той бе категоричен, че до края на годината у нас ще има 12 млн. ваксини. 

 

“Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 000 000 ваксини”, каза Мутафчийски. 

 

“По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на “Пфайзер”/”Бионтех” и на “Модерна”. Всяко тримесечие “Модерна” трябва да ни доставя по 200 000 дози, а “Пфайзер” – по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество”, обясни Мутафчийски.

 

На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика.

 

Преди една седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на “Пфайзер”.

 

“Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет.

 

Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи”, обясни началникът на ВМА.

 

По думите му тези, които първи са били доброволци за ваксините на “Пфайзер”, вече седми месец имат имунитет.

 

Във връзка с отпадането на маските от плат и шлемовете, Мутафчийски препоръча маската FFP2, но без клапа. Той подчерта, че маската струва – 3 лв. Самият той носи такава.

 

На въпрос дали ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса той заяви, че според производителите са ефективни.

 

Министър Ангелов за протеста на заведенията: Прилича на уличен бой

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button