БългарияПоследни новини

МВнР: Дядо Коледа е ваксиниран, ще разнася подаръци с ръкавици и дезинфектант

Снабдени с всички необходими предпазни средства, като маски, ръкавици и дезинфектанти, Дядо Коледа и еленският му впряг пътува от Лапландия и се очаква тази нощ да пристигне у нас. Това съобщават от министерството на външните работи.

 

„По данни от официални източници, като представител на една от рисковите групи, Белобрадия старец вече е ваксиниран и е готов да зарадва всички деца и възрастни с подаръци в навечерието на Коледа. Въпреки че някои от въведените рестрикции за влизане в държавите и задължителна карантина не важат за него, той и елените все пак са задължени да носят предпазни маски на местата, където това е въведено като мярка“, съобщават с хумористичен тон от ведомството.

 

И припомнят, че в някои от дъбавите при пътуване важа специални мерки:

 

„Не така стоят нещата, обаче, ако някой друг, а не Дядо Коледа, реши да потегли на пътешествие по света от България.Държавите от ЕС, в които не са въведени ограничения за влизащи български граждани, са 4 – Полша, Португалия, Швеция и Люксембург. За пътуващите до Франция важи задължително изискване за попълване на декларация за липса на симптоми.“

 

 Трябва да представим PCR тест с негативен резултат, ако искаме да посетим: Белгия, Словакия, Хърватия, Чехия, Малта и Испания.

 

 На задължителна карантина ще бъдем поставени, ако пътуваме до: Латвия и Германия, Румъния, Естония и Ирландия.

 

В Австрия също има изискване за самоизолация от 10 дни, но след петия ден гражданинът би могъл да се освободи от нея с негативен PCR тест.

 

Държавите, въвели по-строги мерки при влизане на територията им, са Гърция и Италия, които изискват, както негативен PCR тест, така и налагат самоизолация на пристигащите в страната.

 

Ако сте решили да отидете в Турция е важно да знаете, че няма ограничения за преминаване на български  граждани през границата, но мерките, въведени в страната са много строги, дори и за туристи, като вечерен час, носене на маски и затворени магазини.

 

„При всичките тези ограничителни мерки най-добре да си останем вкъщи“, призовават от външно министерство.

 

Топмодел почина внезапно 5 дни след 50-тия си рожден ден

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button