МВР иска сваляне на държавната охрана на Доган възможно най-скоро след настояване на Борисов

Министерството на вътрешните работи настоява възможно най-бързо да бъде свикана комисията, която да вземе решение за сваляне на държавната охрана на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това каза на извънреден брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов. 

 

Това се случва след настояване на премиера Бойко Борисов. Той призовава изпълняващият длъжността в момента началник на Националната служба за охрана да свика незабавно, още днес, комисията по член 23 от Закона за НСО, която преценява нуждата и обхвата на охранявани лица по смисъла на Закона за НСО.

 

Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

 

Премиерът е разпоредил главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да приемат участие в заседанието днес. Освен това премиерът Бойко Борисов настоява главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да гласуват „за“ свалянето на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски.

 

Освен това премиерът е поискал оставка да подаде и областният секретар на полицията в Бургас заради извършените днес арести край „Росенец“. 

 

Поводът е недопускането на едната група протестиращи – от „Демоктатична България“, на плажа в Росенец. Тримата задържани, които опитаха да пробият полицейския кордон по-рано днес там вече са освободени. Те са пуснати с предупредителни протоколи да не нарушават обществения ред.

 

Главният секретар Ивайло Иванов съобщи, че им 18 задържани на вчерашните протести, а на двама от тях ще бъдат повдигнати обвинения. 

Има и 3-ма пострадали полицаи. Заради ударите към полицаите има един служител на реда със счупена ръка. Други били заливани със спирт.

 

„Нашите намерения са добронамерени, ние сме там, за да опазваме реда“, посочи шефът на СДВР Георги Хаджиев.

 

„Не пазим нито една политическа сила, а българските институции. За нас няма значение кой е министър председател, кой е президент. Ние получаваме заплати, за да пазим обществения ред. МВР не действа политически, действа професионално“, каза Ивайло Иванов.

 

По думите му полицията е била известена, че ще има провокации, но всички служители на реда са били изрично инструктирани да не прилагат насилие при отблъскването на протестиращите. 

 

„Снощи всички бяхте свидетели на протестите. Предната вечер всичко протече спокойно. Снощи имаше два митинга – нямаше проблем до едно време. Колегите бяха взели мерки. Имаше хора обаче, които бяха отишли с точно определена задача. Категорично казвам, че всичко беше предварително подготвено. Имаше информация, че ще има платени хора. Не искам да обвинявам никого. Знаете, че стоя далеч от политиката. Опитвам се да не взимам страна. Какво ли не видях в социалните мрежи – полицаите ни пребиват, полицаите ни пречат. Само искам да кажа,че органите на реда бяха инструктирани да не използват физическа сила. Те имат богат професионален опит“, каза още Иванов.

 

Поне по 40 лева взимали платените провокатори, съобщи Иванов. Той добави, че ако се загледаме в тълпата, ще видим как някои хора не свалят телефоните от ухото си и дават указания. 

 

Иванов не посочи кой е платил за провокациите, само обясни, че по оперативна информация парите идват от обвиняеми, които са извън България.

 

И още за агресията срещу полицията:ю

 

„Знаем, че довечера искат да изкарат още повече хора. Българската полиция не е враг на народа. Снощи да видяхте оборудван полицай, докато не ги нападнаха. Те бяха заливани със спирт, замеряха ги с бутилки”, поясни Иванов.

 

„Всичко беше в насока, че полицията е виновна. Ще ви покажа клипове да видите как нападаха органите на реда. Ако някой полицай е сбъркал, ще си понесе отговорността”, каза още Иванов.

 

„В „Росенец” е същото. Две групи на две политически сили. Не ги пускаме, защото ще се сбият. Тогава ние сме виновни. Моята оставка е лесно да бъде приета. Защо трябва МВР да са виновни? Да не мислите, че на тези момчета им е лесно?”, попита главният секретар на МВР.

 

„Има избори. Утре като дойде някой друг на власт, тези полицаи пак ще са на улицата. Те пазят държавата. Нека всички да го разберат. Никой от полицаите нямат нищо против от мирно протестиращите хора”, категоричен бе Иванов.

 

Очаквайте подробности!

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК