БългарияНа ФокусПоследни новини

МВР ще ползва камери с изкуствен интелект да следи за нарушения на пътя

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че ще има двадесет нови мобилни камери за скорост в 19 областни дирекции на МВР. Камерите са с изключително висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект, каза Стоянов и обясни, че това ще даде възможност да се засича скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в различните посоки на движение. 

„Предстои областните директори да подберат местата, на които те ще бъдат разположени, но най-често това са места, на които има най-много нарушения на скоростния режим. За Плевен, например, са две, защото има голям брой произшествия и ще бъдат сложени на места, на които често се случват“, посочи Стоянов пред журналисти.

„Работим по четири обществени поръчки за доставка на още около 280 мобилни и стационарни камери за скорост“, добави вътрешният министър. Всяко констатирано нарушение незабавно ще бъде препращано чрез защитен мобилен канал към Единния център за обработка на нарушенията. 

„Това е поредната стъпка, която прави МВР към победа в битката с пътния травматизъм“, каза министър Калин Стоянов.

По отношение събираемостта на глобите вътрешният министър съобщи, че през последните два-три месеца има повишаване на събираемостта с повече от 50% в сравнение със същия период за миналата година.

По думите му през последните две седмици МВР е успяло да събере малко над 7 млн. лв. от глоби, докато за същия период м.г. те са били около 4 млн. лв.

„Продължаваме с всичко това, което правим – засилване на контрола, отнемане на автомобили на пияни и дрогирани шофьори, повишаване събираемостта. Целта е да преборим чувството за безнаказаност, което от години царува по българските пътища“, допълни министър Стоянов. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

ПП обмислят Лорер и Ицо Хазарта в листата за европейските избори

Подобни статии

Back to top button