НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Под карантина с SMS или email
снимка: Pixabay

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: Под карантина с SMS или email

РЗИ да налага карантина върху гражданите чрез изпращане на SMS или email, както и след телефонно обаждане. Това реши на първо четене парламентът с промени в Закона за здравето.

 

Предложението за това е на управляващите от ГЕРБ, а целта му е да намали административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в условията на постоянно усложняваща се епидемична обстановка в страната.

 

Предвижда се и забрана за износ на лекарства по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, съобщава Нова ТВ.

 

На първо четене мина и предложението да не е задължително болничното лечение за пациенти с COVID-19. По тази тема се стигна и до спор между управляващи и опозиция.

 

„Ако няма конкретно прецизиране между първо и второ четене на тези текстове, остава в пациентите притеснението, че държавата абдикира от проблема. Те изразиха притеснение, че по този начин се избягва тяхното лечение в болнично заведение. Хората се притесняват това да не е начинът да няма повече такива репортажи за хора, умиращи по стълбите”, заяви Иван Ивавов от БСП.

 

„Всеки пациент, за който се налага болнично лечение и това е мнение на лекуващия лекар, може да разчита на такова. Моля ви, с битката с пандемията трябва да сме единни. 80% не се нуждаят от болнично лечение”, категорична бе Даниела Дариткова от ГЕРБ.

 

„Няма да подкрепим предложението за отпадане на думите за задължително болнично лечение, след изброяване на поредица от опасни болести, сред които COVID-19, защото това означава да поставим на риск общественото здраве”, каза Джевдет Чакъров от ДПС.

 

„Ние ще направим разделение на текстовете, защото така ще бъде по-прецизно”, посочи Дариткова.

 

От БСП обявиха, че са сезирали Конституционния съд за това, че кворумът за пленарното заседание се осигурява от депутати, които са поставени под карантина или изолация. Както знаете, те гласуват онлайн. Според левицата, ако жалбата бъде уважена, не е изключено текстовете, които са гласувани в пленарната зала през последните две седмици, да бъдат поставени под въпрос.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК