БългарияПоследни новини

Над 1000 аптеки пред затваряне заради нови изисквания

1/3 от всички аптеки в страната са пред опасност от затваряне заради неизпълнение на европейска директива.

В началото на месец август изтече крайният срок, в който фармацевтите трябваше да свържат към компютрите си специални четци за кодовете на лекарствата. Все още обаче част от аптеките няма компютри. 

Първоначалната инвестиция за устройството е около 2000 лв. След това обаче, фармацевтите трябва да плащат всеки месец за поддръжка.

Още стотици фармацевти са категорични, че инвестициите в четци и софтуер са непосилни, особено за аптеките в малки населени места. На аптеката в село Обнова, Плевенско, разчитат 3 села и оттук лекарства купуват над 5000 души.

„Има контролни органи, които трябва да следят дали влизат фалшиви лекарства и по какви начини влизат в България. Такива лекарства има, но не са при нас”, заяви Анушка Матеева – магистър фармацевт в аптека в село Обнова.

Фармацевтите вече протестираха, а държавата им отпусна гратисен период. Той обаче изтече преди дни и от 17 август затварят както аптеки в малките населени места, така и в сърцето на София.

САЩ със заповед за задържане на ирански танкер

А след неспазените срокове, следват глоби за аптеките нарушители. Ако нямат скенер и свързан със системата компютър, санкциите ще бъдат от 1000 до 3000 лева.

„Над 90 аптеки затвориха от месец май досега. Ние зареждаме аптеките в цялата страна по два пъти на ден и виждаме какво е тяхното реално състояние и дали имат готовност за това електронно свързване, както технически, така и финансово”, обясни в ефира на „Събуди се” Аделина Любенова  от Български фармацевтичен съюз.
„От сканираните досега лекарства няма регистрирани с изтекъл срок на годност. Това беше и нашето очакване. Откриха 4 опаковки със сбъркан код. Навсякъде в Европа работи тази директива, но не пълноценно. В повечето държави са включени по-малък брой аптеки, отколкото у нас”, заяви Николай Костов  от Асоциация на собствениците на аптеки.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button