Над 5000 медицински сестри починали от коронавирус в Италия, черен рекорд в Англия

Над 5000 медицински сестри починали от коронавирус в Италия, черен рекорд в Англия

Италианската асоциация на медицинските сестри заяви, че над 5000 медицински сестри са починали от коронавирус по време на пандемията, пише БНР.

 

Нивото на ежедневните нови случаи сред здравните работници достига до 250 или повече, заяви говорителят на асоциацията Паоло Дел Буфало.

 

Той отбеляза, че две заразени медицински сестри са се самоубили, след като са разбрали, че са имали положителен тест, тъй като са били притиснати от стреса, че евентуално могат да заразят своите приятели, колеги и роднини

 

Средната възраст на починалите медицински сестри е 50-52 години, добави говорителят на асоциацията, докато средната възраст на тези, които все още работят, е 46-47 г. с намален риск да се разболеят сериозно от COVID-19

 

Великобритания отчете 563 смъртни случаи от коронавирус в сряда, като за първи път националната черна статистика на пандемията надвиши числото 500, като общият брой на починалите при пандемията достигна 2352 според официалните данни.

 

„Към 17:00 на 31 март от хоспитализираните във Великобритания, които са тествани положително за коронавирус, за съжаление 2 352 са загинали“, заяви здравното министерство на официалната си страница в Twitter.

 

Фериботът „Елефтериос Венизелос“ с 349 пътници и 34 души екипаж на борда е поставен под карантина край пристанището Пирея, след като на борда му бяха установени 20 случая на коронавирус, предаде БТА.

 

Корабът е бил нает от малтийска компания и турски корабопритежател, за да откара до Испания 349 моряци от различни националности, сред които двама гръцки граждани, за да осигурят екипаж на друг кораб там.

 

Плавателният съд обаче не е успял да отплава за дестинацията си поради ограничителните мерки, наложени от испанските власти за ограничаване на разпространението на коронавируса. Корабът е получил нареждане от компанията-наемател да откара екипажите в Турция, но турските власти са разрешили само на турските граждани на борда да слязат в Турция.

 

Корабът е останал на рейда в Пирея в очакване на инструкции, без да може да акостира заради ограниченията, наложени на 21 март от гръцките власти. От 20-те случая на борда 2 са в сериозно състояние – 72-годишен швейцарец и 34-годишен индонезиец. Те са хоспитализирани в атинска болница.

 

Екипажът на „Елефтериос Венизелос“ и останалите моряци на борда ще останат под карантина поне 12 дни.

 

Десетки моряци на борда на самолетоносача „Теодор Рузвелт“ са заразени с коронавирус. Корабът от американския флот е базиран в Гуам и капитанът му поиска помощ. Пентагонът засега се съпротивлява, като на моряците беше заповядано да изолират заразените.

 

Според екипажа това е невъзможно на бойния кораб, където всички спят и се хранят в общи помещения. На плавателния съд има над 4 хиляди души.

 

„Не сме във война и няма нужда моряците да умират“, написа капитанът в молбата си до командването. По думите му на борда има най-малко 100 заразени, като болестта набирала скорост.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК