Последни новиниСвят

Над 90 жертви и 13 американски военни станаха жертва на атентата на летището в Кабул. ИДИЛ пое отговорност

Най-малко 90 са жертвите на двойния атентат на летището в Кабул, извършен вчера. Ранените са 150. 13 от загиналите са американски военни, а 28 – представители на талибаните.

 

От ислямисткото движение обявиха, че започват да монтират наблюдателни кули край летището, за да гарантират сигурността. Висш американски военен обаче предупреди, че има опасност от нови атентати в афганистанската столица.

 

Отговорност за нападението е поела Ислямска държава чрез съобщение на информационната агенция на терористичната групировка Амак, съобщи Ройтерс. В него се казва, че атентатор-самоубиец “успя да достигне до голямо струпване на преводачи и сътрудници на американската армия в лагера Барън близо до летището в Кабул и взриви експлозивния си пояс сред тях, убивайки около 60 души и ранявайки повече от 100, включително бойци на талибаните”.

 

Няма никаква причина крайният срок за изтеглянето – 31 август – да бъде удължаван, каза представител на талибаните. А американският президент Джо Байдън също обяви, че срокът ще бъде спазен.

 

С пресекващ от емоции глас Байдън каза:

 

„Онези, които извършиха тази атака, както и всеки, който иска да навреди на Америка – искам да знаете това: Ние няма да простим. Ние няма да забравим. Ние ще ви преследваме и ще ви накараме да си платите”, заяви Джо Байдън.

 

 

 

Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за промяна в целта за изтегляне до вторник.

 

“Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска държава, смятано за отговорно за атаката – б.ред.). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор”, каза Байдън.

 

Той заяви още, че ще разреши изпращането на допълнителни подкрепления, ако са необходими.

 

По време на обръщението си Байдън запази минута мълчание в памет на загиналите американски войници.

 

Германски топмодел пострада тежко след нападение на диво животно по време на фотосесия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button