Намалиха наполовина обещаните пари за „Ремдесивир“, заявиха, че няма да затварят градове
снимка: Pixabay

Намалиха наполовина обещаните пари за „Ремдесивир“, заявиха, че няма да затварят градове

2,1 млн. лева отпусна правителството за купуване на лекарството „Ремдесивир“, с което се третират болни от коронавирусна инфекция пациенти. Вчера обаче премиерът Бойко Борисов обеща, че средствата за това ще бъдат над два пъти повече. Министър-председателят съобщи по време на посещение в Козлодий 5 млн. лева за целта. Не е ясно защо към този момент се отпускат малко над 2 млн. и ще има ли допълнително гласуване на средства за това. 

 

А на брифинг след редовното заседание на кабинета здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи подробностите:

 

„Правителството взе решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на 2500 флакона „Ремдесивир“. 1 флакон струва 345 евро без ДДС. „

 

Ангелов допъни, че и в момента у нас лекарството е налично.

 

„Сега има налични 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на „Ремдесивир“ в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат посрещнати“.

 

Според него лекарството е показало ефективност при лечението на пациенти в целия свят, включително и на президента Тръмп. България е направила заявка за закупуването му, а доставката се очаква до 10-20 дни.

 

„По отношение на принципа за разпределяне в страната – всяка Регионална здравна инспекция подава в здравното министерство нуждите, които има на територията на областта. Ние обобщаваме тези данни и правим заявки. Седмичната консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. Това означава, че количестата, които имаме, ако се водим по този разход, ще стигнат за 3 седмици напред“, обясни здравният министър.

 

Здравният министър подчерта, че противоепидемичните мерки масово не се спазват. Има възможнот те да бъдат затегнати, но затваряне на градове няма да има. 

 

Във вторник РЗИ – София са посетили няколко обекта на обществени места, където са извършени 29 проверки, съставени са над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде въведен и в останалите градове.

 

„Ако всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови, които да се подлагат на съмнение и отново да не се спазват. Нека се съсредоточим върху настоящите мерки. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект“, призова министър Ангелов и подчерта, че мерките в страната няма да бъдат затягани.

 

Ситуацията в училищата пък обобщи просветният министър Красимир Вълчев. Засега не се предвижда цялостно затваряне на училищата.

 

„Заразените деца с коронавирус са 162, а учителите – 159. От началото на учебната година минаха 30 дни. Това означава, че по 5-6 учители и ученици се заразяват на ден“, каза още Вълчев и добави, че 99,7% от учениците учат присъствено.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК