На ФокусПоследни новиниСвят

Нападателят на Фицо призна, че го е нападнал заради отказът да предостави военна помощ за Украйна

Отказът на словашкия премиер Роберт Фицо да предостави оръжие на Украйна е била една от основните причини за покушението срещу него. „По време на разпита той заяви, че тъй като не е съгласен с политиката на сегашното правителство и решил да действа“, пише съдията по досъдебното производство Роман Пуховски.

Обвиняемият по-специално уточни, че не е съгласен да с премахването на специалната прокуратура и със спирането на военната помощ за Украйна, както и с предполагаемото преследване на медиите.

Според съдебния документ Цинтула казва, че се чувства „безсилен и разочарован от състоянието на обществото“ след промените, въведени от правителството на Фицо, след като той дойде на власт през октомври миналата година. По-специално, заподозреният е недоволен от разпускането на Службата на специалния прокурор, която се занимаваше с дела за политическа и организирана престъпност. Стрелецът също се оплака от „преследване на културата“ и медийните работници.

Освен това, според Цинтула, той иска главно „да бъде предоставена военна помощ на Украйна“. Той нарече правителството на Фицо „Юда по отношение на Европейския съюз“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Денят на буквите и на културата, 24 май е „Духовният Великден“

Подобни статии

Back to top button