Нападки, призиви за диалог и първи схватки: Първите думи на новите депутати

Нападки, призиви за диалог и първи схватки: Първите думи на новите депутати

В началото на заседанието на 46-ото Народно събрание всяка парламентарна група излъчи свой представител, който да представи приоритетите й. Не се размина обаче без нападки и критики между политическите сили, които иначе е обявяват за диалог и постигане на съгласие за стабилност. Ето какво ни казаха в началото новите народни представители.

 

Тошко Йорданов: Ако целите ни са истински, ще има правителство

 

След клетвата на народните представители започнаха изказванията на представителите на всяка от шестте парламентарни групи в новото Народно събрание. Първи на трибуната излезе зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

 

„Този парламент е по-различен от предишния. Според нас се припокрива повече с реалността. Самият факт, че тук присъства Министерският съвет за разлика от миналия път, означава, че тук са хора, които не се срамуват да застанат пред нас“, каза Йорданов.

 

И допълни, правйки лапсус и обърквайки имената на настоящия президент Румен Радев и бившия – Георги Първанов:

 

„Знаете какви са резултатите, знаете до голяма степен и какво ще направим като политическа сила. Ние ще предложим кабинет, когато президентът Първанов … президентът Радев ни връчи мандата. Това с лапсуса беше забавно, но то беше в сферата на забавното“, коментира Тошко Йорданов след неловкия момент, предизвикал смях в залата.

 

Йорданов бе категоричен, че за посоката на развитие на страната няма основни различия с останалите политически партии и даде примери с правомощията на главния прокурор, съдебната реформа и доходите на пенсионери.

 

Той прогнозира, че до 14-15 дни, ако всички партии спазят предварително заявеното, правителство ще има.

 

„Ако няма, вероятността да отидем на предсрочни избори е голяма. Това зависи от нас“, каза Йорданов. И допълни, че през следващите дни ще стане ясно дали партиите могат да работят заедно за целите, които са заявили, или „ще ходиме на избори“.

 

Според зам.-председателя на ИТН няма нищо неправилно или недемократично в това.

 

Десислава Атанасова: Изборите минаха под знака на натиск срещу симпатизантите на ГЕРБ

 

Втора на трибуната за първончална декларация на групата на ГЕРБ-СДС в новия парламент излезе Десислава Атанасова. Тя започна обръщението си към 46-ия парламент с думите, че изборите са преминали на фона на натиск срещу симпатизантите на ГЕРБ и показни арести, което предизвика откъслечен смях в пленарната зала.

 

„Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това – честито на първите. Те се проведоха при ниска избирателна активност и явен натиск от страна на служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ. Действията на представители на служебния кабинет, издълбаха още разделителни линии в българското общество. Вместо предсрочните парламентарни избори да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме и на блокаж, на цели държавни системи във времена на здравни, икономически и социални предизвикателства. В 46-ото Народно събрание парламентарната група на ГЕРБ – СДС ще бъде силна, конструктивна и компетентна опозиция. Нашият основен опонент няма да бъдат управляващите партии, ще бъде хаосът и безидейността, ще бъде и безотоговорността за държавата“, заяви още Атанасова.

 

И отново даде да се разбере, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложеното от „Има такъв народ“ правителство. Тя подчерта, че ГЕРБ ще бъде опозиция на следващото управление, защото няма как да подкрепят една неолиберална програма, чиито акценти са поставени върху приватизацията на единствената държавна банка, концесионирането на магистралите и радикалното съкращаване на бюджетните разходи.

 

„На онези от вас, които се самозаблуждават, че това е дясна политика, ще кажа, че това е политика, свързана с реалностите от края на миналия век“, каза още Десислава Атанасова.

 

Тя подчерта, че ГЕРБ няма как да подкрепи програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес.

 

И отправи обвинения към служебното правителство за справянето с пандемията и неуспешната кампания по ваксинация.

 

В заключение тя заяви, че от ГЕРБ-СДС ще останат отворени за политиески диалог.

 

Нинова: От нас зависи дали ще преодолеем предизвикателствата, или ще тласнем България в криза

 

Трета на трибуната за декларация излезе лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя започна изказването си с развносметка – за ниската избирателна активност и ниската легитимност на новия парламент.

 

Тя се обърна към „Има такъв народ“ и обяви, че те вече са системна партия заради резултатите си от последните два тура парламентарни избори. И постави нова разделителна линия между политическуте сили – от едната страна са тези, които искат да запазят досегашния ред в държавата и такива, които искат да го променят.

 

„От нас зависи да доразградим стария модел на управление и да създадем нов“, призова Нинова.

 

И допълни, че трябва да бъде премахната причината за положението в държавата. Нинова отново разкритикува досегашните действия на ГЕРБ по отношение на здравеопазването, обществените поръчки и законотворството по време на тяхното управление.

 

„Коренът на проблема е заложен тук – в лобисткото законодателство. Затова оттук трябва да започне изкореняването. И сега ще проличи имате ли вола да го направите. За нас от БСП е лесно – ние вече 4 години се борим с този модел“, каза Нинова.

 

И изведе като приоритети на парламентарната група закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, въвеждане на механизми за контрол и отчетност на главния прокурор, както и заккриване на КПКОНПИ.

 

Лидерът на БСП обърна внимание на социалните неравенства у нас и повишаващите се цени на ток, парно, газ.

 

„Трябва да действаме сега. Не трябва да оставяме това за Бюджет 2022 г., ще бъде късно. Трябва сега да направим актуализация на бюджета“, каза Нинова.

 

И изведе като втори приоритет на БСП здравеопазването и в частност борбата с пандемията. А в дългосрочен план – цялостна промяна на здравния модел.

 

Трети приоритет – образование, наука и култура. Според Нинова трябва да има преосмисляне на принципа „парите следват ученика“ и учене само по един учебник за веки предмет за всеки клас.

 

Четвъртият приоритет на БСП ще бъде икономиката с акцент върху Плана за възстановяване и устойчивост, който страната ни все още не е внесла.

 

Корнелия Нинова призова за политическа стабилност.

 

„Сега се изисква диалог между държавниците, разум, а не емоция. Реализъм, а не популизъм“, каза Нинова и пожела на добър час на всички народни представители.

 

Христо Иванов: Започваме заедно да орем държавната нива

 

Четвъртата полотическа сила в новия парламент – „Демократична България“ представи съпредседателят й Христо Иванов. От трибуната на 46-ото Народно събрание той представи приоритетите на парламентарната група.

 

В началото на декларацията си той отчете, че повече от година България няма стабилно управление и тази ситуация е неблагоприятна в условията на задаваща се нова вълна на коронавируса и криза в световен мащаб.

 

„Започваме заедно да орем държавната нива. България е в криза и най-очевидното проявление на това, е че година нямаме пълноценно и нормално управление. И нямаме ясна формула как да създадем следващо управление“, коментира Иванов.

 

И изреди приоритетите на парламентарната група, чийто председател ще бъде:

 

„На първо място е подготовката за задаващата се КОВИД вълна. Това е важно за нас и още утре ще сондираме сред колегите какви мерки можем да вземем преди да излъчим Комисия по здравеопазване“, каза Иванов и обяви, че ще бъде предложено да бъде създадена „контактна група“.

 

Втората задача на „Демократична България“ ще бъде работата по внасяне на Плана за възстановяване.

 

„Ние трябва да гарантираме, че парите няма да бъдат откраднати“, категоричен бе Иванов.

 

А третата задача на обединението ще бъде изготвяне на „бюджет на промяната“.

 

Като друг свой основен приоритет Христо Иванов очерта съдебната реформа и в частност правомощият и отчетността на главния прокурор.

 

„Г-н Гешев за пореден път при откриването на парламента не сме е да се появи тук. Надявам се това да означава, че той се готви да си подаде оставката“, каза още Иванов.

 

„Ние по тези приоритет ще говорим с всички, защото Конституцията слага думите „народен представител“ и „съвест“ в едно изречение“, каза председателят на ПГ на ДБ и бе категоричен, че диалогът е пътят към справяне с всички проблеми.

 

Иванов подчерта, че ще се търси формулата за стабилно управление на трансформацията и на промяната.

 

Мустафа Карадайъ: Няма време!

 

Предпоследен на трибунада за декларация с приоритет излезе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. След като поздрави официалните лица в залата, той се обърна с нападки към говорилия преди него Христо Иванов.

 

„Г-н Иванов, ако имате комплекси от миналото си, не ги адресирайте върху другите. Не отива на вицепремиер да обвинява властта, в която сам е участвал“, обърна се Карадайъ към Христо Иванов.

 

Той го обвини във връзки с чужди посолства и олигарси.

 

„Партията на олигархията и монополистите не бива да има такъв назидателен тон, а призивът е за диалог и конструктивност“, каза Карадайъ.

В началото на декларацията си Мустафа Карадайъ поздрави мюсюлманите у нас с празника Курбан Байрам.

 

В изказването си председателят на ДПС обърна внимание и на твърденията в публичното пространство за връзките на партиите и бившите управляващи с ДПС, но не ги коментира в дълбочина.

 

„Ние не търсим и не искаме власт заради самата власт. Нужни са радикални реформи, Ние трябва спешно да се справим с много задачи, за да бъде ако не в крак, то поне на крачка от държавите членки в ЕС“, каза председателят на ДПС.

 

И отправи нападки и към лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов.

 

„Резултатите от итборите ясно показаха волята на народа. Той иска промяна. И тя минава през диалог и необходимите компромиси в името на голямата цел – благоденствието на българския народ. Тази промяна минава през мъдрост, държавническо мислене и поведение плюс експертен потенциал. Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката, от телевизора чакаме да видим какви постижения имат управляващите, няма смисълда си губим времето. И всички, които ще се занимават с поплитика трябва да знаят: Няма време!“, каза Карадайъ.

 

И подчерта, че ДПС е отворена за диалог.

 

Мая Манолова: При първия знак, че се готви подмяна, излизаме на площадите

 

Последна за декларация от името на парламентарната група излезе председателят на ПГ „Изправи се.бг. Ние идваме“ Мая Манолова. Тя изтъкна, че е там, за да се бори за правата на обикновените граждани, а не за интересите на партийните елити.

 

„“Волята на хората на тези избори беше кристално ясна. Те очакват от формациите на протеста, да се обединим и да извършим позитивна трансформация, ускоряване и модернизация на България след десетилетие на застой. Те очакват и да подкрепим и сформираме и застанем зад почтено правителство, което да се погрижи за хората“, категорична бе Манолова.

 

Тя поздрави партията на Слави Трифонов за победата:

 

„Нека да е ясно – отговорността и правото са на първата политическа сила – „Има такъв народ“. Честито на „Има такъв народ“. Поздравления! Вашата победа над ГЕРБ слага край на 12-годишна хегемония на ГЕРБ“, заяви още Мая Манолова.

 

Тя обясни, че името на коалицията е променено, за да се знае, че „ние идваме, за да изгоним мутрите“. И предупреди, че при първия знак, че в залата на Народното събрание се готви подмяна, ще има нови протести.

 

Мая Манолова заяви, че от формацията отново ще предложат Комисия по ревизия и подчерта, че иска да види кой ще е против осветяването на мръсните тайни на властта. По думите й „Изправи се.бг! Ние идваме“са готови да участват в истинска съдебна реформа.

 

Тя обърна внимание, че и вчерашният доклад е поредният разобличаващ документ на ЕК.

 

Още днес коалицията ще внесе предложение за създаване на анкетна комисия за разследване на насилието от протестите миналото лято, побоите срещу журналисти и подслушвания.

 

„Днес внасяме и законорпоект за преизчисляване на пенсиите, защото 42% от нашите майки и бащи живеят под прага на бедността, в мизерия“, каза още Манолова.

 

Тя подчерта, че „Изправи се.бг. Ние идваме!“ са готови на разговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за подкрепа на правителство, което да е подчинено на дневния ред на българските граждани“, подчерта Мая Манолова.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК