Наркобосът, на който Ескобар може само да завижда – страховитият Ел Чапо

Наркобосът, на който Ескобар може само да завижда – страховитият Ел Чапо

Всички знаем историята на един от най-големите и най-свирепите наркобосове – Пабло Ескобар. Днес обаче ще ви разкажем за живота на човека, който е много по-опасен и много по-могъщ в престъпните среди – мексиканският наркобарон Ел Чапо.

 

Най-известният наркобос на Мексико всъщност е роден в бедно семейство в провинциалния район Ла Туна в Синалоа, Мексико под името Хуакин Гузман. Той знае какво представляват наркотиците още от ранна възраст – съществуват слухове, че баща му управлявал ферма за опиум, за да си докарва допълнителни пари.

 

Малкият Хуакин често е бит от баща си, защитава сестрите си от същата съдба и получава мълчалива подкрепа и съжаление на майка си. Тя е описвана като „единственият човек, който е в състояние да променя решенията му само с една дума”.

 

По време на юношеските си години Гузман получава прякора си Ел Чапо – на мексикански жаргон това означава „ниският” (той е висок едва 167 см). 60-те – Ел Чапо създава ферма за марихуана Гузман не завършва училище. Изоставя го, за да направи своя собствена ферма за марихуана в съюз с четирима свои далечни братовчеди. Това му помага да изкарва достатъчно пари, за да издържа семейството си.

 

Един ден обаче баща му го изгонва от вкъщи и той се мести да живее при дядо си. След това решава да напусне родното си градче, за да преследва по-високи цели – организираната престъпност. 70-те – Ел Чапо е муле През това десетилетие Ел Чапо е мулето за пренос на наркотици от Сиера до по-големите градове в Мексико.

 

Тогава той си създава безскрупулната репутация, че е готов да убие когото и да било заради закъсняваща доставка на дрога. 80-те – Превзема тихоокеанските операции на картела Синалоа Чапо се запознава с шефа на мексиканския наркокартел Синалоа – Мигел Анхел Феликс Гаярдо (Ел Падрино) – кръстникът на модерния мексикански наркопазар.

 

Ел Чапо

 

Тогава той започва да се занимава с операциите в Тихия океан. Когато шефът му е арестуван през 1985 г. заради убийството на американски полицай, разследващ криминалните му прояви, Ел Чапо се превръща в новия №1 в света на наркотиците в Мексико.

 

Началото на 90-те

 

Ел Чапо изгражда картела си Докато създава огромната си мрежа за наркотрафик, Ел Чапо отделя много време и пари, за да се грижи за бедните, създавайки по този начин яростна лоялност към себе си.

 

„Вие финансирате всичко – от кръщенета до инфраструктура. Вие сте Дядо Коледа. А всички обичат Дядо Коледа”, казва бивш мексикански посланик по негов адрес.

 

1992 – Ел Чапо започва война в Тихуана

 

С разрастването на империята му в Тихуана, Ел Чапо посяга на територията на братята Арелано Феликс, което разпалва смъртоносна и много кървава гангстерска война.

 

Картелът на Гузман се занимава с пласиране на кокаин, хероин, марихуана и метамфетамини. Успехът му стига до там, че той се разпростира на пет континента, създавайки в най-голямата наркооперация в света.

 

1993 – първият арест на Ел Чапо… и първото му бягство

 

Чапо бяга от Мексико в Гватемала, където го залавят и осъждат на 20 години затвор за убийство и наркотрафик. Твърди се, че успявал да вкарва в килията си жени и кокаин чрез подкупи и заплахи, превръщайки затвора в 5-звезден хотел.

 

Ел Чапо

 

Той успява да избяга в количка за пране, но това му струва 2,5 млн. долара и наказание на 73 служители на затвора.

 

Началото на 21 век – правителството на САЩ го преследва

 

Ел Чапо се превръща в цел №1 на американското правителство, което предлага 5 млн. долара в замяна на информация. Затова той бяга в Тихуана, където започва открита война.

 

Ел Чапо

 

2004 – Чапо се измъква на косъм

 

Ескалиращото насилие отново насочва вниманието на американските и мексиканските власти към Ел Чапо, което довежда до две акции, в които той почти е заловен. При една от тях мексиканската армия получава сведения, че той организира парти.

 

Въпреки, че е един от най-търсените мъже в света, Гузман не се лишава от удоволствието да се забавлява по този начин. Според информацията, той организирал забава „с много уиски и оркестър в отдалечено село в Мексико, за да гледа как 18-годишната му приятелка Ема Коронел печели конкурс за красота”.

 

Хеликоптери пристигнали в ранчото, където се подозирало, че се намира Ел Чапо. „Всеки път, когато се измъква, ни казват, че е излязъл през задната врата”, казва американско официално лице.

 

През 2008 г. синът на наркобоса е убит при престрелка на паркинг. Смъртта му предизвиква вълна от отмъстителни убийства, а обезглавените трупове стават редовна гледка в Синалоа.

 

Няколко години по-късно Ел Чапо влиза в списъка на „Форбс” като един от най-богатите мъже на света, като се смята, че притежава поне 1 млрд. долара.

 

След 13 години в бягство, през февруари 2014 Гузман е арестуван в Мазатлан.

 

Ел Чапо

 

„Убих две или три хиляди човека. Аз съм наркотрафикант. Не отвличам, не крада, не вземам насила, или нещо такова”, казва Ел Чапо на властите.

 

Година по-късно той се измъква от затвор с най-висока степен на строгост през тунел под душовете, който е свързан със строяща се къща на разстояние повече от километър и половина. Смята се, че бягството му е струвало 50 млн. долара.

 

Ел Чапо

 

След месеци укриване, Чапо е заловен в Лос Мохис, Синалоа при драматична операция, включваща мексиканска звезда от сапунени сериали и американския актьор Шон Пен, който се среща с боса докато той се крие. Когато Чапо е заловен, мексиканският президент публикува новината в Туитър, пишейки:

 

„Мисията е изпълнена. Заловихме го.”

 

От ноември тази миналата година срещу 61-годишния Ел Чапо течеше дело в съд в Ню Йорк след като той беше екстрадиран от Мексико в САЩ, за да отговаря по обвинения в трафик на кокаин, хероин и други наркотици като бос на най-големия наркокартел в света.

 

Последните новини, които се появиха около случая му, бяха, че подкупил управлявалия Мексико между 2012 и 2018 г. президент със 100 млн. долара.

 

Адвокатът на Ел Чапо и до днес твърди, че той не е истинският бос на мегаорганизацията, а виновникът за всичко е Исмаел Замбада – „Ел Майо”.

 

През юли минлата година американският съд реши – Ел Чапо ще лежи до живо плюс 30 години в затвора и ще трябва да плати 12. 6 млрд. долара, спечелени от незаконна дейност. 

 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО