You are currently viewing Наркотрафикант зазидал 15 млн. зад гардероб – за пенсия

Наркотрафикант зазидал 15 млн. зад гардероб – за пенсия

Полицията от Милано се натъкна на съкровището – най-голямото количество пари в брой за всички времена. Как живее наркотрафикант, който си държи милионите в кашони, зазидани в стена?

 

46-годишният Масимилиано Кауки, който има събрани поне 15 милиона евро от наркотрафик, изглежда на пръв поглед човек, който води нормалeн живот, без никакви луксове и екстри.

 

Tой е анонимен за широката публика наркотрафикант, живее в апартамент в полуцентрална зона в Милано, не кара мощни коли и не е човек, за когото можеш да кажеш, че е богат. Италианските власти са отдавна по следите на предполагаемото му съкровище, тъй като се смята, че именно той дирижира трафика на хашиш в Северна Италия.

 

наркотрафикант, Италия

 

Никой не може да предположи, че държи в брой такава сума – намерените 15 милиона евро са най-голямото количество пари кеш за всички времена в Италия.

 

Много от пачките с банкноти, пакетирани в картонени кашони и скрити между две стени в спалнята на апартамент, били дори с мухъл. Това според италианската полиция говори, че през последните две години парите не са пипани изобщо от гангстерите.

 

На практика 28-те кашона, в които били натъпкани 15 млн. евро, не служели за ежедневни нужди. Те били нещо като пенсионна каса на Кауки. Трябвало да му послужат един ден, когато “излезе в пенсия” след кариерата си в международния наркотрафик.

 

Или както казвал самият той в телефонен разговор, подслушан от полицията, “един ден ще си изкарам документите и ще замина”.

 

Срещу Масимилиано Кауки има две разследвания за наркотрафик – в Болоня и Милано, и според тях той е начело на трафик на хашиш от Мароко. Внасял средно по 3 тона за по 6 млн. евро годишно.

 

На първа инстанция Кауки е осъден на 17 години и 4 месеца затвор, но въпреки това живеел почти като призрак в престъпния свят на Милано. В него доминират предимно калабрийските кланове от Ндрангета, внасящи кокаин.

 

Пристигналият от село до Рагуза, Сицилия, в Милано преди трийсетина години Масимилиано избрал друго поприще – трафика на хашиш. В Италия това е дрога за младежи, но за сметка на това трафикът ѝ е много по-малко рисков и осигурява повече печалби.

 

наркотрафикант, Италия

 

Заедно с 68-годишния си баща Джузепе, по професия автомонтьор, Масимилиано събирал печалбите си винаги кеш и в банкноти от 20, 50 и 100 евро. След това пачките се пакетирали в кашони.

 

Полицията върви по дирите на съкровището на Кауки от дълго време – знае, че го има, но от него няма никакви следи, защото всичко е кеш. В крайна сметка, след като бивш съратник на Кауки, затворен за наркотрафик, “изпява” на полицията за него, тя започва да изучава плановете на няколко апартамента, където има вероятност да са скрити парите.

 

Измервайки с метър, полицията се натъква на дребно несъответствие между план и реални стени на апартамент. Така стига до празното пространство от 40 см между две стени зад трикрилен гардероб в спалнята на апартамент.

 

Той се води под наем на бащата на Кауки – Джузепе, който не декларирал никакви доходи, въпреки че бил автомонтьор. Привидно също не водел охолен живот с изключение на скъпото си хоби – колекциониране на ретро коли. В гаража си имал “Мерцедес” и “Фиат 500”, мечтаел и за “Мазерати”.

 

Според в. “Кориере дела сера” на 1 юни полицаите претърсват основно жилището на годеницата на Масимилиано Кауки, а после и работилницата на баща му Джузепе. Там изскачат 26 000 евро.

 

В един момент обаче полицаите намират няколко празни куфара. В единия имало останали 250 евро – нещо подобно на чифт чорапи, забравени в куфара, който сте изпразнили след ваканцията си. Така полицаите от отдела за борба с наркотици си дават сметка, че в тях са носени пачки.

 

Полицаят, натъкнал се на въпросния куфар, взема чук от вкъщи и на следващия ден отива с него в апартамента на Джузепе Кауки. Когато удря по въпросната стена, зад нея се показват един по един всичките 28 кашона.

 

Полицаите успяват да изброят само банкнотите в първия кашон – 551 340 евро Предполага се, че онзи, който ги е пакетирал, ги е броил “на тегло” – тъй като не могат да се изброят на ръка толкова милиони – “касиерът” просто е поставял в кашон определено тегло банкноти, както се мерят картофи.

 

Според експерти с подобно съкровище от пари в брой на практика един наркотрафикант може да дестабилизира сегашния легален икономически пазар. В моменти на криза, когато извършващите законна дейност бизнесмени не разполагат с пари в брой, наркотрафикантът може да си купи всичко под масата и да отдалечи от легалната икономика честния предприемач.

 

“Той има толкова много пари, че може да осигури наследниците си до осмо поколение”, казала в един от подслушаните от полицията разговори годеницата на Масимилиано. Именно тези думи накарали миналата година полицаите от отдел “Наркотици” в Милано да не зарежат разследването срещу Кауки, който е арестуван през октомври 2019 г.

 

Първоначално той живеел в комуна, после бил поставен под домашен арест. С помощта на баща си и на опитен зидар, майстор на скривалища, Масимилиано си направил тайника в апартамента. Според шефа на дирекция “Антимафия” в Милано Алесандра Долчи много често се смята, че разплащането с доставчиците на наркотици се прави в биткойн.

 

“В действителност по-голямата част от разплащането е в брой, защото това е единственият начин да не се оставят следи”, казва тя пред в. “Кориере дела сера”.

 

Че празното пространство в двойна стена е любимо място за скривалище на Кауки, става ясно и през 2018 г. Тогава полицията открива 1100 кг дрога в тайник зад стените на гараж Според властите Масимилиано Кауки се смята днес за най-важния доставчик на хашиш на черния пазар в Милано.

 

Самият Кауки поддържал връзките с производителите в Мароко. Дрогата се купувала за 300 евро килото, а на дребно се препродавала за 3000 евро на кг. Пакетите хашиш пътували на яхти, пристигащи в Ла Специя, област Лигурия, и в Рапало, до Генуа.

 

След това дрогата била товарена на коли и така стигала до Милано. Масимилиано Кауки сега е отново в затвора. Преди това обаче бил под домашен арест – в жилището му властите поставили бръмбар, с чиято помощ успели да се натъкнат на интересни разговори.

 

Като този с жена му, която му казвала “Иди да си прибереш парите от оня, който ти е длъжник, имат да ти дават 1 милион евро, а ти седиш по цял ден, без да правиш нищо”.

 

Част от съкровището на Масимилиано било скрито и в дома на баща му – там полицията открила 130 000 евро кеш, заключени в каса. Те били нещо като джобни пари за трафикантите. 15-те милиона евро, иззети от полицията, сега ще станат част от Единния фонд на правосъдието в Италия.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК