BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

НАТО: Русия може да саботира подводните кабели и да прекъсне интернет връзката на запада

Русия може да се опита да саботира подводните кабели за да “накаже” западните държави за подкрепата им към Украйна. Това заяви шефът на разузнаването на НАТО Дейвид Катлър пред репортери по-рано днес.

Подводните кабели са основните методи за прекарване на интернет трафик из света и по тях минава около 95% от трафика. 200 от 400-те кабела се считат “критична инфраструктура” според НАТО, тъй-като по тях минават данните за обмен на близо 10 трилиона долара финансови транзакции всеки ден.

Миналата година бе прерязан един такъв кабел и имаше сериозно забавяне на интернет услугите в големи части от Европа. Още тогава се предполагаше, че Русия е виновна за атаката.

Притесненията за сигурността на подводните кабели се засилиха миналата година, когато бяха взривени газопроводите “Северен поток”, които пренасят газ от Русия до Германия. Според НАТО враговете на алианса осъзнават стратегическата стойност да могат да засегнат интернет инфраструктурата на запада.

Енергийната безопасност на Европа също зависи от кабелите, които прекарват електричество от гигантските паркове за офшорни вятърни инсталации. Редица европейски държави искат да създадат “зелен двигател” в Северно море чрез този проект, но електричеството може да стигне до градовете само чрез кабели.

“Русия активно разглежда критичната инфраструктура на сушата и в морето”, заяви Катлър

НАТО е засилил присъствието си в Северно море след саботажа на “Северен поток” и има нова организация за защита на критична подводна инфраструктура, която си сътрудничи с експерти, държави, както и фирмите, които инвестират в зелената енергия.

Според Катлър НАТО се бори със заплахата от руските кораби и успява да ги държи под око, като ги идентифицира по специалните сензори, събиращи информация за морското дъно.

Според Генерал Кристофър Каволи, шеф на европейската команда на САЩ, руските военноморски сили са в пълна готовност, тъй-като не им се е налагало да се хабят за войната в Украйна. Той отбелязва дори засилена активност в атлантическия океан и смята, че заплахата от тях е “сериозна”. Други командири на САЩ също са потвърдили неговото мнение и смятат, че до максимум две години руските подводници може да станат постоянна заплаха за запада.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна отрича да е имало опит за убийството на Путин, Русия заплашва с „ответни мерки“ (ОБЗОР)

Подобни статии

Back to top button