You are currently viewing Най-дългата новогодишна реч на Путин: Какво каза той на руснаците?

Най-дългата новогодишна реч на Путин: Какво каза той на руснаците?

Новогодишното приветствие на руския президент Владимир Путин, който направи равносметка на „пандемичната“ 2020 г., стана най-дългото от всички подобни поздравения на руските президенти през този век. То бе записано в Кремъл и продължи 6 минути, предаде ТАСС, цитирана от Dir.bg.

 

Първи успяха да видят обръщението на Путин жителите на полуостров Камчатка в Далечния изток, където Новата година настъпи най-рано на руска територия. Президентът отбеляза, че никой в навечерието на предишната Нова година не е предполагал колко трудна ще се окаже тя и „през какви изпитания ще се наложи да преминем всички ние“.

 

„Сега ни се струва, че отиващата си година събра в себе си товара на няколко години. Тя бе трудна за всеки от нас, с тревоги и големи материални трудности, с преживявания, а за някои хора и с тежки загуби на близки, любими хора“, посочи той.

 

„Да, новият опасен вирус промени, обърна с главата надолу обичайния начин на живот, работа, учене, принуди ни да преразгледаме, коригираме много планове. Но светът е така устроен, че изпитанията в него са неизбежни. Те ни насърчават да погледнем по-отблизо живота, да се вслушаме в съвестта си, да изхвърлим дребното, суетата и наистина да оценим най-важното. И това е дар от човешкия живот, това е семейството, нашите майки и бащи, дядовци и баби, това са нашите деца – все още бебета и вече узрели, това са нашите приятели и колеги, безкористната помощ и общата енергия на добрите дела – мащабни за цялата страна и малка – в рамките на областта, на улиците, в къщите, но не по-малко значими.

 

Изпитанията и проблемите ще отминат. Винаги е било така. И главното остава с нас, всичко, което ни прави благородни и силни: любов, взаимно разбиране, доверие и подкрепа.“

 

„Сега не всички са на новогодишната трапеза. Все още има много хора в болниците и съм сигурен, че всички те се чувстват подкрепени от семейството и приятелите си. С цялото си сърце ви желая, мили мои, да преборите болестта и да се върнете у дома възможно най-бързо“, каза руският президент.

 

„За съжаление, още не сме успели напълно да спрем епидемията. Борбата с нея не спира нито за минута“, каза Путин и се обърна с благодарствени думи към лекарите и медицинските сестри, към екипите на Бърза помощ, „които продължават мъжествено да се трудят, а мнозина от тях и в празничната нощ са на дежурство“.

 

В заключителните си думи Путин се обърна към руснаците така: „Нека в тези моменти помечтаем за най-светлото, за мира и просперитета, за щастието и радостта за всеки, който е наблизо, който е скъп за нас, за цялата ни държава“. „Искам да благодаря на всеки от вас, защото сме заедно. И когато усетим сигурния лакът на хората, стоящи наблизо, Русия се превръща в едно голямо семейство.“

 

ТАСС отбелязва, че най-ярките и драматични, триумфални и трагични събития на всяка отиваща си година често са намирали отражение в новогодишните обръщения на президента. Досега най-дългото му новогодишно приветствие бе на 31 декември 2013 г., когато той го записа в Хабаровск на среща с пострадали от наводнението. Тогава тези версия на приветствието бе показана във всички часови пояси на Русия, и само жителите на Камчатка успяха да видят и първия му вариант, предварително записан в Кремъл.

 

„Хабаровското“ приветствие трая четири минути и половина, а най-краткото новогодишно приветствие на Путин към руснаците бе при настъпването на 2006 г. – малко повече от 2 минути.

 

Рекорд по продължителност бе новогодишното обръщение на Борис Елцин на 31 декември 1999 г., когато той обяви оттеглянето си и говори над 10 минути. Тогава и самият Путин отправи кратко новогодишно приветствие в току-що получения си нов статут на и.д. президент. Това бе и единственият път, когато той записа такова обръщение, седнал на стол. След това той винаги е поздравявал гражданите на Русия, стоейки прав.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК