ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Най-опасните туристически дестинации в света

Лятото е все по-близо, можем дори да го помиришем. Почивката вероятно е запланувана – морски отдих със студен коктейл в ръка, романтична спа ваканция с всевъзможни глезотии за тялото и душата, приключение до отдалечени кътчета на света.  Да, това са комерсиалните планове на повечето хора. Има и една малка група авантюристи, които не се задоволяват  с поредния музей или хотел ол-инклузив. Тях ги привлича нестандартното, забраненото, онова, което ще накара хората да кажат „ти си луд“ да го направиш или да отидеш там.

Има десетки места по света, които са достатъчно опасни и непредвидими, че да накарат обикновения турист да се откаже от високата доза адреналин. Нека видим!

Пустинята Данакил, Еритрея

Намира се в североизточна Етиопия, Южна Еритрея и северозападен Джибути. Всички изследователи смятат, че дори кратък престой в пустинята Данакил може да повлияе на здравето. Причината за това е високата концентрация на отровни изпарения на сяра, която се допълва с най-неблагоприятни ефекти. Температурата на въздуха в пустинята рядко пада под 50 градуса по Целзий. Красивият иначе пейзаж е дом на активни вулкани и гейзери, които изхвърлят силно токсични газове. Ето защо обикновения турист стои настрана от подобно, макар и красиво място. Все пак ако има някой смел авантюрист, който иска да посетите мястото, това става само и единствено с опитен водач. Самостоятелните посещения са абсолютно забранени.

Вулканът Синабунг, Индонезия

Индонезийският остров Суматра е дом на ужасяващ вулкан на име Синабунг. Изригванията му са чести, а последиците катастрофални. Хиляди хора остават без подслон и препитание. През последните години има няколко сериозни изригвания – през 2010, 2013, 2014 и 2015, в следствие на които намиращите се в околността населени места са покрити изцяло с пепел. Изригванията предизвикват смъртоносен облак от камъни, пепел и токсична газ на височина 2500 метра. Изригванията са непредсказуеми, затова посещението на района около вулкана е нежелателно.

Национален парк Мадиди, Боливия

Мадиди е национален парк в горния басейн на река Амазонка в Боливия. Създадена през 1995г. Мадиди е дом на рекорден брой видове и растения; Паркът е не само една от най-разнообразните екологични горещи точки на планетата, но и една от най-големите защитени територии в Боливия. Разпростира се на 19 000 квадратни километра дълбоко в Амазонка и варира на височина от 200 до 6000 метра над морското равнище, топографията на парка е обширна и разнообразна. И макар мястото да изглежда много красиво, е много опасно. Флората и фауната на националния парк са изключително агресивни. Много от растенията, които растат там причиняват неприятни и опасни реакции – силен сърбеж, тежък обрив, световъртеж. Тропическите паразити са буквално навсякъде и могат да причинят сериозни животозастрашаващи състояния на човека

Долината на смъртта, Камчатка, Русия

Долината е известна като гробище за животни, но е опасна и за хората, поради което е затворена за туристи. Когато снегът се топи, различни животни се появяват в търсене на храна и вода, много от които умират скоро след това. Когато хищниците – като вълците надушат плячка, се отправят натам, но скоро те също умират. Легендата разказва, че двама ловци се натъкнали на мястото през 30-те години на миналия век, когато открили суха пустош, покрита с мъртви животни.  Скоро обаче започват да изпитват силно главоболие което ги кара бързо да напуснат района – действие, което в крайна сметка спасява живота им. Историята предизвиква голям интерес към района и много търсещи приключения посещават долината през 40-те и 50-те години на миналия век, но не всички се връщат, като местните жители смятат, че оттогава са загинали около 80 души.

Атолът Бикини, Маршалови острови

От 1946 до 1958 г. Съединените щати изпробват  67 ядрени оръжия на Маршаловите острови, отдалечена група от атоли в Тихия океан, които тогава са територия на доверие на САЩ. Два атола, Бикини и Еневетак, са използвани като поле за тестове, което причинява безпрецедентно замърсяване на околната среда и за коренното население на островите – дългосрочни неблагоприятни последици за здравето. Днес нивото на радиация е нищожно, но все пак не се препоръчва посещение на красивите острови без предпазни средства.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button