You are currently viewing Най-рано на 10 ноември малките ученици е връщат в клас, обявиха кой ще ги тества
кадър: бТВ

Най-рано на 10 ноември малките ученици е връщат в клас, обявиха кой ще ги тества

Най-рано на 10 ноември ще може да бъде възобновено присъственото обучение за децата от 1 до 4 клас. Това съобщи на пресконференция проветният министър Николай Денков. Очаква се щадящите тестове, които ще направят това възможно, да пристигнат по-рано – на 8 ноември. 

 

„Тестването на учениците ще се извършва в класните стаи – в понеделник и четвъртък ще се отделят 30 минути в началото на учебния ден. Децата със специални образователни потребности ще бъдат тествани от родителите си в домовете си и при довеждане, ще трябва да представи отрицателен резултат“, обяви министър Денков. 

 

В тестването на децата освен учителите, ще се включат медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически непедагогически персонал. Те трябва да имат здравен сертификат или трябва да се тестват два пъти седмично за COVID-19. Участващите в процеса ще получат допълнително възнаграждение. Тестовете са избрани от Министерството на здравеопазването.

 

Децата ще се тестват всяка седмица в понеделник и четвъртък. В тези дни трябва да се отделят по 30 минути сутрин за провеждане на бързите, щадящи изследвания. Този часови период трябва да бъде осигурен чрез съкращаване на междучасия или обедни почивки – по преценка на директорите на учебните заведения, обясни министърът на образованието.

 

За да стартира присъственото обучение, родителите на минимум 50% от децата от всяка паралелка трябва да са дали писмено съгласие за това децата им да бъдат тествани.

 

Ако родителите не желаят децата им да бъдат тествани, обучението се организира синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК