На ФокусПоследни новиниСвят

„Не е моят крал”: Над 50 души са арестувани по време на коронацията на Чарлз III

Британската полиция е арестувала лидера на антимонархистката група „Република”, както и още 51 души по време на коронацията на крал Чарлз, предаде Ройтерс, цитиран от “Труд news”. 

В събота сред тълпите по маршрута на процесията в центъра на Лондон имаше стотици демонстранти, облечени в жълто, за да се откроят от останалите хора. Те издигаха плакати с надпис “Не е моят крал”. 

Антимонархистката група „Република” заяви, че нейният лидер Греъм Смит е бил задържан преди началото на шествието и в социалните медии бяха разпространени снимки, на които се вижда как полицаи изземват плакатите на демонстрантите.

„Абсолютно разбираме обществената загриженост след арестите, които извършихме тази сутрин”, заяви командир Карен Финдли от Лондонската столична полиция. „През изминалото денонощие се проведе доста голяма полицейска операция, след като получихме информация, че протестиращите са решени да нарушат процесията”, добави тя.

Републиканците се заканиха да организират най-големия протест срещу британски монарх в съвременната история и протестиращите освиркаха крал Чарлз и кралица Камила по пътя им към Уестминстърското абатство, както и по време на публичното предаване на службата по големи високоговорители.

Протести се проведоха и в Глазгоу в Шотландия и Кардиф в Уелс, като участниците държаха плакати с надписи: „Премахнете монархията, нахранете народа”. В социалните медии мнозина потребители привлякоха внимание към кризата с разходите за живот във Великобритания на фона на пищността и разкоша по време на коронацията.

Въпреки че протестиращите бяха малцинство в сравнение с десетките хиляди, събрали се по улиците на Лондон, за да подкрепят краля, анкетите показват, че подкрепата за монархията намалява и е най-слаба сред младите хора, посочва Ройтерс.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Британският крал Чарлз е православен в сърцето си

Подобни статии

Back to top button