You are currently viewing Не е ясно кога ще се върнат големите ученици в клас, отпадна идеята за самостоятелно осигуряване на тестовете

Не е ясно кога ще се върнат големите ученици в клас, отпадна идеята за самостоятелно осигуряване на тестовете

Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към момента обаче не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове.

 

Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“. В нея министърът отговаря на въпроси на граждани и медии.

 

„Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове“, заяви министърът.

 

Пристигнат ли тестовете, министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни преди децата им да се върнат в клас.

 

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда вариант по-големите ученици да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа, не се бърка навътре. В Австрия бяха показани видеа, в които такива тестове използват малките ученици. В България, за съжаление, родителите се настроиха селективно към тестовете и трябва да преборим и това, каза министърът.

 

В момента са поръчани близо 3 милиона теста, от тях са пристигнали 851 000, с което към момента са осигурени тестовете за малките ученици до коледната ваканция, допълни Николай Денков.

 

„Връщаме учениците в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 население. Ако спрем тестовете, ще изпаднем в ситуацията от след 15 септември – ще се изправим пред епидемичен взрив и ще трябва отново да затворим училищата ”, заяви образователният министър.

 

Над 1000 били заразените с коронавирус деца, посочи той. И подчерта, че ако от МОН оставят ситуацията, тя ще върне страната в положение на висока заболеваемост.

 

Има ли вероятност парите за тестовете на малките ученици да свършат и да се наложи училищата да плащат за тях?

 

„Средства има до коледната ваканция и проблемът изобщо не е този. Проблемът е в наличните тестове и доставките в ритъм ,който не е достатъчен. Със здравния министър обсъждахме възможността за големите ученици да се въведе друг тип тест и така да се облекчи натискът върху фирмите. С него се взима проба от носа, самите ученици ще си я взимат. Пробата се взима от началото на носа, не се бърка навътре. В Австрия бяха показани видеа, в които такива тестове използват малките ученици. В България, за съжаление, родителите се настроиха селективно към тестовете и трябва да преборим и това”, отговори министърът.

 

Дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022.

 

Има забавяне на разпределянето на допълнителните 15 милиона лева за училищата, които служебният кабинет гласува. Парите са предназначени за допълнителни разходи, наложени от пандемията, както и за осигуряване на безплатно тестване на училищния персонал. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттам и към училищата – уточни Денков.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК