You are currently viewing Не пътувайте до Барселона, призовават от МВнР

Не пътувайте до Барселона, призовават от МВнР

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до испанската автономна област Каталуния и столицата й Барселона, тъй като в оставащите дни до края седмицата се очаква нарастване на напрежението и противопоставянето между протестиращите и органите за поддържане на обществения ред.

 

За 18 октомври, петък, е обявена генерална стачка. Към блокирането на редица пътни магистрали и летища се добавя нова вълна на политически протести, изразяващи се в шествия на студенти, улични боеве, издигане на барикади, издигане на улични клади и продължителни демонстрации около правителствени учреждения, чието местоположение фактически съвпада с главните туристически зони на големите каталунски градове, предупреждават от МВнР.

 

Голяма е опасността именно местата с основните забележителности да станат сцена на размирици и насилие.

 

Препоръчваме на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния преди и по време на обявената за петък генерална стачка, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия.

 

Остават в сила и предишните предупреждения и съобщения от Министерството на външните работи на България. Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

 

Българските граждани могат да се свържат с генералното консулство в Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.

 

РАНЕНИТЕ ПРИ БУНТА СА НАД 40

 

Най-малко 41 души са ранени, а 20 – задържани, по време на протестните митинги в Каталуния в сряда, съобщава БГНЕС.

 

Най-голям е броят на пострадалите в Барселона, където 28 души са се обърнали към лекарите за помощ. Още петима души са ранени в Жирона, трима – в Лейда, двама – в Манрес и по един в общините Силс и Салиен. Най-сериозно раненият е младеж, който бил ударен от кола.

 

Според испанските медии в протестите в сряда са участвали повече от 20 000 души. Съобщава се, че протестиращите са хвърляли коктейли Молотов и киселина по полицаи, както и, че са подпалили контейнери за боклук и автомобили.

 

Безредиците започнаха в Каталуния на 14 октомври, след като Върховният съд на Испания осъди 12 каталунски политици за участието им в незаконния референдум за независимост през 2017 г. Деветима души бяха признати за виновни за бунт и получиха присъди от 9 до 13 години затвор, а трима бяха глобени за неподчинение.

 

В резултат на безредиците в понеделник, епицентърът на които беше летището в Барселона, бяха ранени 131 протестиращи и около 70 служители на реда. Във вторник вечерта настъпиха сблъсъци между радикали и правоприлагащи органи в Барселона, Тарагона, Жирона и Лерида. В каталунската столица протестиращите издигнаха барикади по улиците и запалиха огньове. Задържани са около 50 души.

 

Протестите и блокирането на пътища и железници в автономната общност продължиха и в сряда. Колони от протестиращи се отправиха към Барселона от пет различни града в автономната общност. Те трябва да пристигнат в каталунската столица в петък – деня на общата стачка.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.
За още новини от света кликнете ТУК