БългарияПоследни новини

Не пипай това: ето къде се крие коронавирусът

Къде има риск от зараза с коронавирус? Безопасно ли е да се храним в ресторанти и в служебния стол, да пипаме плодове и зеленчуци в магазините или пратки, дошли по пощата? Ето най-важните съвети, събрани от българското издание на “Дойче веле”:

 

Замърсени брави
Известните до момента коронавируси се предават по въздушно-капков път. Те се задържат по ръцете ни, по врати, брави и други повърхности, оставайки заразни в продължение на четири до пет дни. Новата разновидност на вируса е още относително неизвестна, но експертите предполагат, че сведенията за останалите коронавируси важат и за нея.

 

По прибори и чинии
Опасности дебнат и в ресторанти и служебни трапезарии. По принцип е възможно приборите или чиниите да бъдат заразени с коронавирус, ако някой болен от Ковид-19 киха или кашля близо до тях. Германската служба за оценка на риска обаче информира, че “досега не са известни случаи, в които заразата да е била предадена по този начин“.

 

Опасни ли са продуктите от Китай и Италия?
Трябва ли родителите да се притесняват, ако децата имат играчки, пристигнали от Китай? Не, казват от Службата за оценка на риска. Досега няма случаи, в които болестта да е била причинена от стоки, пристигнали от рискови страни. Смята се, че студът и високата влажност на въздуха влияят на вируса положително и го поддържат заразен в продължение на няколко дни.

 

Колети, пълни с вируси?
Смята се, че коронавирусите не са особено устойчиви, когато са полепнали по сухи повърхности. Тъй като стабилността на вируса извън човешкия организъм се влияе от климатични фактори като влажността на въздуха и температурата, експертите смятат, че е твърде малко вероятно човек да се зарази от допира със стоки, пристигнали по пощенски път. Все още обаче липсват по-конкретни данни.

 

Дали кучето ми не е преносител на вируса?
Може ли моето куче да ме зарази? Или пък аз него? Експертите предполагат, че вероятността е много малка, макар да не може да бъде напълно изключена. Животните не проявяват симптоми – т.е. самите те не се разболяват. Ако са заразени обаче, е възможно да предават инфекцията чрез въздуха, който издишват, или чрез изпражненията си.

 

Опасни ли са зеленчуците?
От германската Служба за оценка на риска твърдят, че няма вероятност заразата да се предава по повърхността на плодове и зеленчуци. Досега няма регистрирани подобни случаи. Въпреки това преди всяко хранене и готвене е редно да се мият ръцете и продуктите, които се ползват. Тъй като вирусът е чувствителен на топлина, термичната обработка на храните увеличава сигурността допълнително.

 

Вирусът издържа на ниски температури
Известните до този момент коронавируси не обичат топлината, но са твърде устойчиви на ниски температури. Известно е, че те могат да издържат на температура от минус 20 градуса по Целзий до две години. Германски експерти твърдят, че досега няма случаи, в които заразата да е била предадена чрез храната, включително и чрез замразени продукти.

 

Не яжте диви животни!
Пандемията от коронавирус предизвика и един положителен ефект: Китай забрани консумацията на диви животни. По всичко личи, че новият опасен коронавирус е бил предаден на човека от прилеп.

 

Измислиха име на хората с пълни с тоалетна хартия колички

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

 

Подобни статии

Back to top button