БългарияНа Фокус

НЕОЧАКВАН ОБРАТ: Кристиян Бойков може да стане свидетел на обвинението

Неочакван обрат по делото за хакерската атака срещу НАП – соченият за нейн извършител Кристиян Бойков може да стане свидетел на обвинението. Новината съобщи пред НОВА шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. 

Към момента 20-годишният Бойков е обвиняем по делото за източването и разпространението на лични данни на над 5 милиона българи и фирми. 

„Това е едно 20-годишно момче. Вероятно иска да бъде известен, може би е бил подведен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение. Но аз мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например – на свидетел“, заяви Спиридонов.

Той бе категоричен, че според службите има достатъчно данни за това кой е поръчител на престъплението.

„Дали това ще бъде доказано, е друг въпрос. Но към момента има достатъчно данни за това откъде идва въпросната поръчка“, коментира още главният комисар. И намекна, че може да има още арести и обвинения по аферата „НАП“.

По казуса обвинения бяха повдигнати и на други двама шефове в компанията, в която работи Бойков. Търговският директор на „ТАД Груп“ Георги Янков и собственикът Иван Тодоров ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков към извършване на престъплението.

И тримата замесени са на свобода. Бойков излезе от ареста срещу гаранция от 20 000 лева, а Тодоров – срещу 100 000.

По-рано днес в интервю пред bTV Ивайло Спиридонов разкри, че специалистите на ГДБОП са проникнали в компютъра на Кристиян Бойков, след като с помощта на камерите от охранителната система на фирмата са установили паролите.

Има информация кой е поръчителят на атаката срещу НАП

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button