БългарияНа ФокусПоследни новини

NEXO съди България за над 3 милиарда долара

Nexo AG и нейните дъщерни дружества са подали арбитражен иск за повече от 3 млрд. долара срещу България за „вреди и пропуснати възможности, причинени от необосновани и политически мотивирани действия на страната срещу компанията и нейното ръководство“, включително необосновани и репресивни наказателни разследвания, които впоследствие са били прекратени, предаде АФП.

Nexo AG и нейните дъщерни дружества се представляват от американската адвокатска кантора Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP, а искът е подаден в секретариата на Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) към Световната банка във Вашингтон.

Размерът на арбитражния иск се определя от значителните материални и репутационни щети, се казва в съобщението. Искът е заведен на 18 януари и е насочен срещу Министерството на финансите и Главната прокуратура.

Антони Тренчев, съосновател на Nexo, каза: „Въпреки неоправданите атаки от страна на българските власти през януари 2023 г., които оказаха значително въздействие върху цялата Nexo Group, ние успяхме да продължим нашите бизнес дейности; нашият растеж обаче се забави, което доведе до загуба или значително забавяне в преследването на възможности.

БГНЕС припомня, че преди една година на 12 януари правоохранителните органи проведоха операция срещу компанията NEXO.

В хода на разследването са привлечени четири лица в качеството на обвиняеми – К. Кънчев, А. Тренчев, К. Методиев и Т. Николов. Обвиненията са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел

СГП прекрати наказателното производство по делото NEXO на 22 декември миналата година.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

ПП-ДБ-СС издигна кандидатурата на Цветомир Петров за шеф на СОС

Подобни статии

Back to top button