You are currently viewing Николай Хаджигенов: В СДВР открихме дисковете със записите, никой не ми ги е дал
снимка: Официална страница във Фейсбук

Николай Хаджигенов: В СДВР открихме дисковете със записите, никой не ми ги е дал

„Никой не ми е е дал записите. Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията вече получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове – в СДВР“. Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ Николай Хаджигенов, депутат от ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

 

На заседанието на парламентарната комисия, която проверява данни за полицейско насилие на миналогодишните антиправителствени протести, бяха показани видеокадри, на които се вижда как полицаи ритат и влачат протестиращи, преди да им поставят белезници. Видеото е без звук и е от камера, разположена на сградата на Министерския съвет.

 

„Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка. Дали са стигнали до прокуратурата нямам представа, но днес в-к „Сега“ дава информация, че по делото на комисар Андонов, с което той обжалва дисциплинарното си наказание, са били приложени, което означава, че прокуратурата знае за тия неща“, обясни още Хаджигенов.

 

Той подчерта, че записите от охранителните камери са били необходими, за да могат да се използват за целите на правосъдието.

 

„Служебният министър Бойко Рашков не беше гледал тези записи, той не е в състояние да отвори всички случаи, защото трябва да знае за тях. Тук влезе в ролята си комисията, която да събира официална и неофициална информация и да я подава на Бойко Рашков. Той не напразно определи екип, който да работи само с нас. … Това е абсурд, защото МВР е създадено, за да брани властта от гражданите“, заяви Николай Хаджигенов.

 

По думите му на другите дискове са записи на МВР, които са „като пресети, там няма нищо“:

 

„На 2 септември все едно не се е случило нищо. Камерите на МВР са запечатали всичко, в някои случаи използваха по 50-ина камери. Изведнъж в записите на МВР най-важните неща ги няма“.

 

Депутатът от ИБГНИ предположи, че главният прокурор Иван Гешев, който е призован на изслушване в парламента в сряда на заседанието на комисията, няма да се яви:

 

„Подобно заседание е безпрецедентно в най-новата ни история“.

 

Хаджигенов беше категоричен, че в парламентарната комисия, която ръководи, ще бъдат спазвани законите, „дори със запетайките“:

 

„Никакъв шанс няма да допуснем нарушение на закона. Може да вървим по ръба, но никога няма да минем от другата страна“.

 

Николай Хаджигенов подчерта, че продължават по пътя, който са избрали, водещ до оставката на главния прокурор Гешев.

 

Според него работата по случая с кадрите на полицейско насилие над протестиращи би трябвало да са повод отново да си говорят партиите на протеста – ИБГНИ, ДБ и ИТН.

 

ПРОДЪЖАВАТ КОМЕНТАРИТЕ И ПРИЗИВИТЕ ЗА СЪД

 

Бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски излязоха с позиция относно разпространените кадри с полицейско насилие по време на протестите от миналото лято. Към тях се появиха обвинения, че са отговорни за случилото се.

 

„Народни представители и лица, които твърдят, че съм укривал данни за престъпления в качеството ми на вътрешен министър, ще трябва да докажат тези свои твърдения пред българския съд. Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество“, написа във Facebook Маринов.

 

 

„Категорично не приемам превишаването и злоупотребата с полицейски правомощия, както и противозаконни действия, извършвани срещу полицейски служители, изпълняващи своя служебен дълг“, добавя той.

 

Христо Терзийски призова този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в обществото.

 

„Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощи, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи! Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!“, написа той.

 

 

Говорителят на служебният кабинет призова за бързо разследване, а лидерът на „Демократична България” обяви, че ще извикат за обяснения в парламента главния прокурор.

 

„Трябва да се действа веднага. Големият въпрос е дали нашата правораздавателна система е в състояние да го направи. Политическите изявления не трябва да са в посока дали тези хора да бъдат наказани сега, а как да се направи така, че това никога повече да не се случи”, заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред Нова телевизия.

 

„Ние ще поискаме и утре ше го внесем сутрина в деловодството изслушване на главния прокурор, защото замитането е станало със съдействието на прокуратурата. Гешев да се готви, защото ще бъде призован да даде отчет и по тези теми”, каза Христо Иванов от „Демократична България”.

 

Елена Йончева заедно с европейски депутати, част от мониторинговата група за демокрация, ще разследват полицейското насилие срещу протестиращи в София миналата година. Това ще стане по време на мисията им в България в края на септември, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

 

Елена Йончева съобщи, че са предвидени срещи с прокуратурата и МВР, по време на които ще се изиска информация за неприемливото поведение на служителите на реда през юли 2020 г.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК