БългарияПоследни новини

Нов сблъсък между МВР и Прокуратурата: Не образуваха дело по проверката срещу Христо Терзийски за участие в ОПГ

Пореден епизод от войната между МВР и Прокуратурата. Държавното обвинение е отказало да образува дело след проверката за участие на бившия вътрешен министър Христо Терзийски в организирана престъпна група. От вътрешното ведомство пък обявиха, че ще обжалват. 

 

„Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на Главна дирекция „Национална полиция“ в периода 2018 – 2020 година.

 

По време на разследването през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание“, съобщават от МВР.

 

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в Главна дирекция „Национална полиция“ и граждани, извън системата на МВР.

 

В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени веществени доказателствени средства. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура.

 

На база подписано споразумение от 2013 г. между министъра на вътрешните работи и главния прокурор на Република България, с информация за разследването е разполагала и ВКП.

 

През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на ДВС-МВР с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от Главна дирекция „Национална полиция“.

 

Направено е искане за образуване на досъдебно производство.

 

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

 

На основание чл. 213 от НПК Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР обжалва прокурорското постановление на Специализираната прокуратура пред Специализираната апелативна прокуратура. Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР счита, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.

 

Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите.

 

Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура веществени доказателствени средства е значителен, като и до момента в Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях.

 

Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени веществени доказателствени средства е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението, се казва още в съобщението на МВР.

 

Темата коментира в Народното събрание и бившият вътрешен министър Христо Терзийски, като заяви, че не му е известно да е проверяван. 

 

„По така изготвеното съобщение от МВР виждам, че се касае за бивш ръководен служител от Генерална дирекция „Национална полиция“, не ми е известно срещу мен да е правена проверка, не знам за какво може да е водена проверка, не съм викан в дирекция „Вътрешна сигурност“ за проверки или да ми снемат свидения“, каза Терзийски пред журналистите. 

 

По думите му, това съобщение от МВР и прокуратурата е в продължаване на разпалването на започналата война между МВР и прокуратурата.

 

„Такива битки и война е само в интерес на бандитите“, коментира още Терзийски.

 

Младен Маринов, който беше предшественик на Терзийски като силов министър, заяви, че „министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушвания, а получава сигнали и се насочват към компетентните дирекции да ги обработят“.

 

Той се съгласи с Терзийски, че „тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до ръст на престъпността“, както и ще създаде трудности на служителите на правоохранителните органи да противодействат заедно срещу престъпността.

 

Предложение за временна Комисия за енергийната криза скара депутатите в НС

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button