Нова версия за ядрената експлозия в Русия

Нова версия за ядрената експлозия в Русия

Американското разузнаване смята, че мистериозната експлозия край северното крайбрежие на Русия в началото на месеца е станала по време на мисия за изваждане на ядрена ракета от океанското дъно, съобщи NBC като цитира източници, запознати с доклада.

Мистериозната експлозия, станала на 8 август край руските арктически брегове, уби петима учени и предизвика опасения, че Русия е изпробвала новата си ядрена ракета „Буревестник“.

„Това не беше ново изстрелване на оръжие. Беше мисия за спасяване на изгубена ракета от предишен тест“, каза източник, пряко запознат с американската разузнавателна оценка. „В един от плавателните съдове, участващи в издирването и изваждането, е имало експлозия и това е предизвикало реакция в ядреното ядро на ракетата, което е довело до изтичане на радиация“, каза друг анонимен източник.

Докладът за разузнаването на САЩ не споменава потенциални рискове за здравето или околната среда, причинени от повреда на ядрения реактор на ракетата.

Миналият март руският президент Владимир Путин разкри разработването на хиперзвукови оръжия, сред които и „Буревестник“. Той заяви, че става въпрос за ядрена ракета с неограничен обсег.

Москва обаче все още не е извършила успешен тест на оръжието въпреки множеството опити, твърдят същите източници.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК