You are currently viewing НОВИ ЗАПОВЕДИ: Задължителен PCR за всички, децата – обратно на училище, на заведение – през март

НОВИ ЗАПОВЕДИ: Задължителен PCR за всички, децата – обратно на училище, на заведение – през март

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов подписа три заповеди, с които се регламентира как ще бъдат облекчавани мерките срещу пандемията в страната. Това да се направи разпореди по-рано днес премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на правителството.

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН PCR ТЕСТ ЗА ВСИЧКИ, ПРИСТИГАЩИ У НАС

 

От петък до края на април всички,които пристигат в България трябва да представят документ за отрицателен PCR тест, проведен до 72 часа преди влизането в страната.

 

Изключение ще се допуска само за шофьорите на камиони и автобуси, екипажите на кораби и самолети, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

 

Всички останали, пристигащи в България, които не представят документ, се поставят под 10-дневна карантина.

 

ОБРАТНО НА УЧИЛИЩЕ

 

В заповедта е описана схемата, по която децата от 5 до 12 клас ще се върнат в класните стаи. От 4 февруари в час влизат децата от 7, 8 и 12 клас.

 

Две седмици по-късно, от 18 февруари, в училищата се връщат 5, 10 и 11 клас.

 

Третата група – от 4 март, е от учениците от 6, 9 и отново – 12 клас. Тоест, зрелостниците ще бъдат най-често в клас, заради завършването на училище.

 

ОТВАРЯТ ФИТНЕСИ, ШКОЛИ, ЗАЛИ, МОЛОВЕ

 

От 1 февруати ще отворят отново фитнесите, но при заетост до 50% от капацитета им. Ще заработят и школите за танцово и музикално изкуство, както и спортните зали при заетост до 30% и спазване на дистанция. 

 

Заетостта на работещите кина трябва да бъде до 30% от капацитета им. 

 

Врати отварят и моловете, но както през есента, малолетните и непълнолетните ще може да ги посещават само с придружител.

 

НА ЗАВЕДЕНИЕ – ПРЕЗ МАРТ

 

До 28 февруари са преустановени посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната се допуска за ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания.

 

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С МАСКИ, НО БЕЗ ШЛЕМОВЕ

 

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

 

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.

 

ПЪЛНИТЕ ТЕКСТОВЕ НА ЗАПОВЕДИТЕ МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК