БългарияНа ФокусПоследни новини

Нови наказания и глоби за превишена скорост и опасни изпреварвания влизат в сила от утре

Засилва се контролът над нарушенията, които водят до възникване на ПТП, каза на брифинг пред Главна дирекция „Национална полиция“ главен инспектор Лъчезар Близнаков. 

Става въпрос за по-високи нарушения към използването на алкохол и наркотични вещества при управление на МПС, при отнемане на предимство, опасни изпреварвания и превишена скорост.

Едно от новите наказания е при неправилно изпреварване, със създадена опасност от ПТП – тогава се отнемат 13 точки от водача. А ако не е създадена опасност, но изпреварването пак е неправилно, ще се отнемат 10.

Ако шофьор с книжка от преди 2 години в рамките на една година два пъти превиши скоростта, ще му се отнеме книжката и ще е необходимо отново да положи изпит за да придобие свидетелство за управление. А при превишена скорост с над 50 км/ч в населено място ще се отнемат 18 точки, глоба от минимум 700 лв. и 3 месеца отнемане на книжка. При повторно извършване се отнемат 22 точки, а при системно нарушение – 26.

При отнемане на предимство на коли или пешеходци, както и при преминаване на червен светофар ще се отнемат 10 точки, а при говорене по телефона – 8. 

За неизползване на колани и каски се отнемат 10 точки, а за дете без детско столче – 12. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Къро е обвинен за поръчка за убийство на бившия полицай в София

Подобни статии

Back to top button