Нови разкрития за кореспонденцията между секретаря на президента Пламен Узунов и Пламен Бобоков

Прокуратурата с нови разкрития по случая със секретаря на президента Пламен Узунов. От държавното обвинение публикуваха снимки от комуникация между Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Направен е и анализ на голям обем от информация – над 200 GB, съдържаща се в експертното заключение.

 

„Същата може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на П.У. в системата на МВР, както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. – 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава“, съобщават от прокуратурата.

 

Комуникация между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov”, отнасяща се до три отделни случая, е публикувана заради високия обществен интерес.

 

Първият случай е свързан с искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю на 13.09.2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата заради постъпило възражение от ДАНС по причини, засягащи националната сигурност на България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. П.Б. изпраща до „Prezident-Pl.Uzunov” снимка на неуважената молба на руския гражданин.

 

Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които П.Б. изпраща до „Prezident-Pl. Uzunov” данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД „Национална полиция“ за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали.

 

Комуникацията в тази посока П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” осъществяват на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. на П.Б. до „Prezident-Pl. Uzunov” съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

 

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от „Prezident-Pl. Uzunov” съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. „Prezident-Pl. Uzunov” уведомява П.Б., че се касае за две МПС с марка „Майбах“, собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

 

Възложена е цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР.

 

Снимките, разпространени от прокуратурата, вижте ТУК.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК