BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Новият главен архитект на Варна Стоян Попов пред „Бюлетин“: Предшественикът ми Бузев е издавал нерегламентирани удостоверения

Варна има нов главен архитект Стоян Попов от 3 месеца, след като Виктор Бузев бе уволнен дисциплинарно заради незаконни издавания на разрешения.

Бузев е издал незаконно разрешение за поставяне на 10 шатри на ресторант „Хоризонт“ върху 2 дка поляни в сърцето на Морската градина. Собственик на заведението и шатрите е Благомир Коцев, кандидат-кмет на ППДБ.

Другите сигнали до прокуратурата са свързани отново с нарушения на закона: – за изграждане на жилищни блокове в зелени площи в квартал „Чайка“. Има и сигнал за издадено удостоверение за търпимост, което е дало възможност върху гола поляна да се изгради къща на мястото на уж е съществувала преди 20 години. Сигнал има и срещу кооперации тип „общежития“, при които са ползвани по-облекчени параметри за застрояване, от които се е възползвал Христо Димитров, собственик на Планекс, кандидат-кмет от Алтернативата на гражданите.

Кръгът „Бузев“ включва активът на ППДБ и мощните строителни компании, стоящи зад Христо Димитров.

Интервю със Стоян Попов, главен архитект на Община Варна:

– Г-н Петков, от три месеца сте на поста главен архитект на Община Варна. Обявихте, че сте направили проверка на Вашия предшественик Виктор Бузев, който беше уволнен дисциплинарно от кмета Иван Портних. Какви са резултатите?

– Ревизията на моя предшественик е направена по конкретни преписки. Бяха установени нерегламентирани практики при издаване на удостоверения за търпимост, както и липса на цялостна визия за общото силуетно оформление на градската среда и застрояване, като се толерирани частичните изменения на одобрените цялости силуетни разработки.

– Каква е Вашата визия за развитие на градоустройството във Варна?

– Визията ми за развитие на града започва с промяна в структурата и организацията на работа в дирекция АГУП. Още при назначаването си казах, че ще работя за по- бързо административно обслужване, както и за обща силуетна рамка особено в центъра на града, за да не се допуска излишна динамика и хаос в строителството.

Много партийци започнаха да се упражняват върху Общия устройствен план на Варна. Той беше приет през 2012 г. с пълно единодушие. Сред подкрепилите плана бяха Ивайло Митковски – настоящ депутат от ДБ, и Костадин Костадинов, днес депутат от Възраждане. Тогава те бяха част от една група – „Коалиция Синя Варна утре”. Тоест, този документ е получил единодушна подкрепа от всички политически формации. Днес мнозина започват да правят предизборните си кампании върху ОУП. Стана ясно обаче, че до момента нито едно предложение за промяна в ОУП не е внесено в Община Варна, свързано с мерки за ограничаване на строителството, включително от критикуващите плана представители на Демократична България и Продължаваме Промяната. В тази връзка, ще има ли промени в Общия устройствен план и как ще бъдат направени?

Ние вече започнахме разговори с браншовите организации.

ОУП на гр Варна би следвало да се измени на 2 етапа:

Първи етап: бързо и ефективно изменение на текстовата му част с оглед недопускане на хаотично застрояване и превантивна устройствена защита на съхранените от застрояването територии на града.

Втори етап : дългосрочна стратегия за икономическо развитие на територията на града с цялостно графично изменение и обособяване на зони за застрояване съобразно функция и височина на застрояване.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Пеевски, Борисов и Атанасов внасят предложение за комисия за контрол на еврофондовете

Подобни статии

Back to top button