НОВИ СТРОГИ МЕРКИ: Новият щам на коронавируса във Великобритания се разпространява много по-бързо
снимка: Pixabay

НОВИ СТРОГИ МЕРКИ: Новият щам на коронавируса във Великобритания се разпространява много по-бързо

Новият щам на коронавируса, идентифициран в Обединеното кралство, може да се разпространява по-бързо. Властите правят спешни изследвания, за да потвърдят, че той не е по-смъртоносен, съобщи главният здравен инспектор на Англия Крис Уити, цитиран от Ройтерс.

 

„Както беше обявено в понеделник, Обединеното кралство идентифицира нов вариант на COVID-19 чрез геномното наблюдение на Службата по общественото здраве на Англия“, каза Уити. „В резултат на бързото разпространение на новия вариант, предварителните данни от моделирането и бързо нарастващите нива на заболеваемост в Югоизтока, Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) смята, че новият щам може да се разпространява по-бързо“.

 

Въпреки че Великобритания се канеше да облекчи рестрикциите около Коледа, бъразото разпространение на заразата още по-бързо промени мнението на управляващите. На пресконференция на живо в момента те говорят за затягане на ограниченията, а не за тяхното облекчаване, предава Би Би Си.

 

„Не можем да празнуваме Коледа, както планирахме по-рано“, каза на пресконференцията премиерът на Великобритания Борис Джонсън. 

 

От думите му стана ясно, че ще бъдат наложени някои ограничения в пътуването и събиранията на хора по празниците. Членовете на до три домакинства ще могат да се събират в по-малко рисковите зони, но само в деня на Коледа. В зоните с най-голямо разпространение на коронавируса членовете на различните домакинства нямат право да се смесват.

 

Столицата Лондон, Югоизточна и Източна Англия преминават в най-застрашената от заразяване с коронавирус зона във Великобритания от утре. Там вече ще важат много по-строги правила. 

 

Гражданите ще имат право да излизат от домовете си само по наложителни причини. Те няма да имат право по какъвто и да било повод да напускат глобалната си зона на опасност от заразяване. Мерките влизат в сила за две седмици и ще бъдат ревизирани на 30 декември. 

 

Вчера Великобритания съобщи за 28 507 новозаразени и 489 починали за едно денонощие. Репродуктивното число на вируса е 1,1-1,2, което означава, че броят на новите случаи на коронавирус бързо нараства.

 

По време на брифинга стана ясно, че новата разновидност на коронавируса вече доминира в Лондон по-малко от два месеца след появяването си в британската столица. 

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК