You are currently viewing Ново проучване: Три партии се борят за второто място на изборите, ГЕРБ-СДС са първи
графика: "Екзакта рисърч груп"

Ново проучване: Три партии се борят за второто място на изборите, ГЕРБ-СДС са първи

ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила на парламентарните избори на 14 ноември. Това сочи ново проучване на „Екзакта рисърч груп“, проведено в периода 6-12 октомври 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 99 гнезда, в 70 населени места от цялата страна. Изследването е проведено със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

 

Не толкова стабилни изглеждат нещата, обаче, когато става дума за подреждането на следващите три партии. В момента след ГЕРБ на местата от второ до четвърто се нареждат ПП, ИТН и БСП, като разликата между трите формации е в рамките на половин процент. Това предвещава жестока конкуренция до самия край на кампанията, което е предизвикателство и пред прогнозите за изхода от вота.

 

Партията, която бъде припозната от избирателите като основен съперник на ГЕРБ, би могла да получи допълнителен електорален бонус в рамките на кампанията.

 

Три от по-малките формации също ще се стремят да подобряват резултата си до края на кампанията. Това са ИБГНИ, ВМРО и „Възраждане”. По време на двете кампании от началото на годината, ИБГНИ успяваше да мобилизира привържениците си и двукратно влезе в парламента. ВМРО на тези избори се явяват самостоятелно след участие в две коалиции и това би могло да амбицира допълнително електората им. „Възраждане” също демонстрират растящо самочувствие.

 

На политическата сцена има нов играч /ПП/ припознаван от немалко българи като лицето на промяната.

 

Около една четвърт от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли, сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП. До момента ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли т.г. ПП не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли, биха се преориентирали към ПП през ноември.

 

От данните е видно, че ПП е партията, която привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

 

52% от българите заявяват твърдото си намерение да гласуват на предстоящите президентски избори. Деклараращите намерение да гласуват на парламентарния вот са малко по-нисък дял – около 49%. Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%.

 

Всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. Най-много разочаровани има сред хората на възраст между 40 и 50 години и сред живеещите в големите градове.

 

Една пета от разочарованите от партията, за която са гласували на 11 юли, посочват, че няма да гласуват на 14 ноември. Повечето от разочарованите, обаче, възнамеряват да гласуват и то за друга партия, различна от избраната през юли.

 

57% от избирателите на ПП са хора, разочаровани от партиите, за които са гласували на 11 юли, а останалите им избиратели не се самоопределят като разочаровани.

 

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ е категорична първа сила с 24.2% вот на гражданите

 

ГЕРБ е категорична първа сила с 24.2% от вота на гражданите. Това показва ново социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг.

 

Втора сила към момента е БСП с 15.8%. Следват „Продължаваме промяната“ с 12.8%, „Има такъв народ“ с 11.7%.

 

ДПС се нарежда на пето място с подкрепа от 11% и „Демократична България“ с 10.3%.

 

Под 4-процентната бариера остават партията на Мая Манолова „Изправи се БГ, Ние идваме“, „Възраждане“ на Костадин Костадинов и ВМРО

 

За президентските избори, според изследването, Румен Радев получава към този момент 49.5%, а Анастас Герджиков с 22.3%. Трети е Мустафа Карадайъ с 9.1%, а четвърти Лозан Панов с 7.5%. 

 

Изследването е направено в периода 6 – 10 октомври сред 812 пълнолетни граждани.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК