БългарияНа ФокусПоследни новини

Няма да отнемат колата на Ивайло Цветков – Нойзи в разрез със закона

Колата на Ивайло Цветков – Нойзи няма да бъде отнета, е решил Софийския районен съд, съобщи Dir.bg. Държавното обвинение счита решението на съда за незаконосъобразно и ще го протестира пред Софийския градски съд в законоустановения срок.

Според прокуратура отказът да се отнеме автомобилът на Нойзи е в разрез със закона, който влезе в сила през август миналата година. Според промените „съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението“.

На 17 ноември миналата година Нойзи беше арестуван, след като бе спрян на Околовръстния път в  София. Тогава дрегер отчете 2,12 промила алкохол. Кръвната проба, направена по-късно, показа дори по-голяма концентрация на алкохол – 2,52 промила.

Културният антрополог сключи споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съда – 10 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок и 14 месеца без свидетелство за правоуправление.

Съдията от Софийския районен съд Мирослав Петров, който е взел решението, се е аргументирал с това, че счита промените в НК за противоконституционни. Според него е нарушен и принципът за пропорционалност на наказанието – тоест отнемането в полза на държавата на колата на Нойзи е твърде тежко наказание за извършеното престъпление.

Според прокурор Николай Николаев обаче решението на магистрата създава притеснителен прецедент.

„Органите на съдебната власт, а това са съдът и прокуратурата, спазват закона, такъв, какъвто е приет. Ако има съмнения относно конституционността му, трябва да се произнесе Конституционният съд. Но дотогава ние трябва да прилагаме закона такъв, какъвто е“, категоричен бе прокурор Николаев.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

„Алфа Рисърч“: Всеки четвърти ще гласува за ГЕРБ-СДС, ерозия в подкрепата към ПП-ДБ

Подобни статии

Back to top button