БългарияПоследни новини

Обмислят пожизнени награди за заслужили учители

Министерството на образованието и науката да разработи специален механизъм за финансова подкрепа на учители, които имат изключителни постижения и особени заслуги в областта на образованието. Около тази идея се обединиха членовете на ресорната парламентарна комисия, които проведоха свое заседание в последния ден преди пленарната ваканция. 

„Всички се обединиха около идеята МОН да разработи механизъм, по който да бъдат подкрепяни такива учители в пенсионна възраст, които са с много заслуги за образователната система. Във всяка община, всяко населено място и във всяко училище и детска градина има такива учители“, коментира председателят на образователната комисия Милена Дамянова.

Идеята дойде по повод отпуснатата от правителството държавна парична награда за учител, което се прави за първи път.

Със 22 гласа „аз“ депутатите от комисията подкрепиха единодушно да я получи Стоянка Настева – детска музикална учителка от Русе. Министерският съвет я награждава заради високата професионална и всеотдайна педагогическа дейност с 500 лв. месечно. Наградата ще бъде изплащана на педагожката всеки месец пожизнено.

„Разглеждахме цялостната й дейност, широко подкрепена от цялата общественост в Русенска област. За да стигнем до това решение, сме разгледали взели предвид всички обстоятелства“, заяви заместник-образователният министър инж. Таня Михайлова.

Предложението за награждаването на детската учителка е постъпило от инициативен комитет от гр. Русе, съставен от народни представители, ректор и преподаватели във висши училища, директори на училища и детски градини и други дейци в сферата на образованието, уточнява БГНЕС.

„Ще подкрепим всяко едно предложение, което постъпи от МОН и Министерски съвет за една такава награда. В България има много достойни учители. Това е прецедент, но хубав прецедент“, допълни още шефката на просветната комисия Милена Дамянова.

Морето край Дуранкулак изхвърли мъртви румънски кози

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button