Обмислят промяна на мерките от февруари, пристигнаха ваксините на „Модерна“
проф. Костадин Ангелов снимка: "Александровска" болница

Обмислят промяна на мерките от февруари, пристигнаха ваксините на „Модерна“

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посрещна първите 2400 дози от ваксината на „Модерна“. Пред журналисти той коментира, че поради малката наличност, те ще бъдат само за РЗИ-София. 

 

Както и при другите доставки досега, полицейски ескорт съпровождаше ваксините. Пред сградата на „БулБио“ чакаха здравният министър проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов и директорът на „БулБио“.

 

На 25 януари се очаква нова доставка от 4000 дози, които ще бъдат разпределени и в шестте РЗИ у нас. Министърът коментира, че логистиката за имунизацията с препарата на „Модерна“ е готова и тя може да започне от утре. 

 

Ангелов отчете, че е доволен от темповете на ваксинация у нас и съобщи, кога се очакват още доставки:

 

„Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизация, включително личните лекари. Имаме достатъчно екипи за целта. В момента са изразходвани около 16 500 ваксини. Очакваме на 18 януари 35 000 дози на Pfizer. Има достатъчно ваксини за всички“, обясни проф. Ангелов.

 

Очаква се до края на този месец да приключи ваксинирането на желаещите от първа фаза, като след това ще започне ваксинирането на желаещите в домовете за възрастни хора.

 

Двете фази може да са паралелни и може да се увеличи броят на ваксинираните на ден. Досега са изразходвани близо 16500 дози ваксини. На 18 януари се очакват още ваксини от „Пфайзер“.

 

Запитан дали има инструкции към болниците какво да правят в случай, че им останат ваксини, Ангелов каза, че директорът е този, който отговаря за организацията в лечебното заведение.

 

„Как в големите болници в София и в страна не се случи такова нещо, а случи в Сандански? Алгоритмът е – списък с резерви, той се праща в РЗИ, РЗИ отпуска ваксините по списък и не вземаш ваксини, които не можеш да използваш“. Така министър Ангелов коментира случая от Сандански. 

 

На 25 януари пък ще започне масово тестване на учители за COVID-19. Ще се използват антигенни тестове. Целта е да се види каква е скритата заболеваемост сред тях и да се прецени каква е готовността на системата за връщане на учениците в клас.

 

„От 25 януари започваме масово тестване на българските учители, за да видим каква е т.нар. скрита заболеваемост и да решим как да стартираме частично присъствено обучение на учениците“, каза Ангелов и допълни:

 

„Длъжници сме на училището, на децата, на родителите”.

 

А по отношение на мерките министър Ангелов коментира, че се обмисля промяна, но от началото на януари. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК