Обмислят в София да има пропускателен режим

Обмислят в София да има пропускателен режим

Софийската районна прокуратура е указала на кметовете на райони при Столична община и началниците на РУ при СДВР да преценят необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством пропускателни пунктове, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Указанието на прокуратурата е по линия на „спазване на законността“ по повод въведените противоепидемични мерки в страната. Причината е, разпространяваната информация в медиите за струпване и движение на повече от двама възрастни в квартали в София, населени с лица отразлична етническа принадлежност, „явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения“.

 

Целта на мярката е ограничаване струпването и движението на групи от хора и с оглед възможността за констатиране на нарушения, свързване с неспазване на карантинния период. Възложена, от Софийската районна прокуратура проверка, трябва да установи какви са конкретните мерки за предотвратяване струпването и движението на групи хора (повече от двама възрастни) в посока от и за съответния квартал.

 

Трябва да се провери и дали са взети необходимите противоепидемични мерки против разпространението на COVID – 19 за живущите в квартала. Както и каква е организацията за изпълнението на въведените вече противоепидемични мерки.

 

Възложената проверка трябва да установи и какви действия против разпространението на COVID – 19 са били предприети по отношение на лица, живущи в квартала, за които е констатирано, че нарушават карантинния си период и/или не са съобщили за завръщането си от т.н. „рискови държави“ и за контактни лица.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК