You are currently viewing Обсъждат тестване на големите ученици с тестове за възрастни, за да се върнат в клас

Обсъждат тестване на големите ученици с тестове за възрастни, за да се върнат в клас

Обмисля се големите ученици от 5 до 12 клас да бъдат тествани с тестове за възрастни хора. Решението за това обаче трябва да се вземе от Министерството на образованието, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

 

„Имаме достатъчно количество за 2 месеца напред, можем да ги доставим веднага и много по-бързо, отбеляза здравният министър. Ако МОН прецени и поиска от нас, ние имаме налични тестове за възрастни, които можем да предоставим по отделните области“, каза още Кацаров.

 

Той оправда забавеното връщане на големите ученици в клас с ненавременни доставки на щадящи тестове.

 

„При щадящите тестове за малките ученици има забавяне, тъй като се намират на различни митници в Европа. Поръчани са 2,7 милиона теста със срок на доставка 9-и декември, тоест общо са договорени 4, 8 млн. щадящи теста, от които са доставени на Министерството на образованието 1,5 млн., 200 000 са налични в склада“, каза още служебният здравен министър. 

 

И допълни:

 

„Що се отнася до закупуването и осигуряването на тестовете, това изначално не влиза в задълженията на здравното министерство. То закупува тестове за своите структури. Ние се ангажирахме да направим всичко възможно да помогнем на МОН, като ги освободим от необходимостта те да правят поръчките за тестове“, заяви здравният министър.

 

Според Кацаров, тези тестове биха били достатъчни да осигурят тестването на всички ученици в страната поне до средата на януари.

 

Възможност за отпадане на тестовете за децата обаче към момента няма.

 

Запитан при какви условия ще се затегнат мерките заради новия вариант „Омикрон“, Кацаров отговори, че в други държави дори пълната забрана на влизането на чужденци не е попречила на разпространението на вируса.

 

„Ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането на хора, а дори и да можем, това няма да помогне“, уточни той.

 

По думите му единствената сигурна предпазна мярка срещу коронавируса е ваксинирането.

 

Относно ваксините за малки деца, Кацаров обясни, че такъв вид ваксина с друга опаковка се очаква да бъде разпространена не по-рано от 15 декември, като най-вероятно е това да стане след началото на новата година.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК