Общо 13 са провокаторите от Партийния дом снощи, съобщиха от полицията

Шестима са задържани за атаката срещу сградата на парламента в Триъгълника на властта – т. нар. „Партиен дом“. Това потвърдиха от СДВР на брифинг днес. Още 7 обаче са идентифицирани като техни съучастници, стана ясно още на пресконференията. 

 

Това обяви директорът на СДВР Георги Хаджиев по време на брифинг.

 

„Част от задържаните са криминално проявени“, допълни още той.

 

Има данни и за лица, които са част от футболните агитки. Образувано е и едно досъдебно производство, стана ясно още по време на брифинга.

 

„По време на протеста снощи две непълнолетни лица са били отведени в районно полицейско управление. Родителите им са уведомени и спрямо тях са взети мерки в съответствие със Закона за закрила на детето“, каза още Хаджиев.

 

Той посочи, че правото на протест е изконно човешко право, което е гарантирано в закона. „Хората имат право да бъдат на различно мнение, но работата на МВР е да опази мира, живота и здравето на гражданите“, заяви директорът на СДВР.

 

„Притеснението ми от вчерашното мероприятие е нормално и обяснимо. Около 22 часа определена група хора опитаха да нахлуят в сградата на държавна институция. Наложи се колеги да се опитат да запазят както живота и здравето на протестиращите, така и сградата на Народното събрание”, каза още той.

 

И призово онези групи от млади хора, които вчера са хвърляли в множеството самоделни взривни устройства да се замислят дали не е възможно да пострадат невинни граждани, техни близки и роднини или други хора.

 

Той беше категоричен, че по време на протеста вчера не е била използвана физическа сила.

 

Директорът на СДВР призова хората да протестират мирно. И допълни:

 

„В момента ние сме единственият гарант за спазване на реда. Няма да позволя определени лица да опорочат протеста“.

 

А по0рано в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов заяви, че се търси целенасочена конфронтация и атака срещу полицията.

 

„Ясно е, че се търси целенасочена конфронтация за нарушаване на обществения ред и атака на полицейските служители. Няколко пъти беше давана информация за арестуваните, проверката ще завърши максимално бързо, но към този момент не мога да дам информация за хода на проверката“, допълни вътрешният министър.

 

„Когато полицията е провокирана, има право да се защити. Когато полицаят е застрашен, Законът му позволява да използва средства по негова преценка в каква степен да използва правомощията си. Полицаите са инструктирани да ползват сила само когато всички други стъпки са изчерпани“, допълни вътрешният министър.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК