You are currently viewing Обвиненият за тероризъм младеж от Бургас се сражавал за джихадистите (СНИМКИ)

Обвиненият за тероризъм младеж от Бургас се сражавал за джихадистите (СНИМКИ)

20-годишният българин от сириийски произход, задържан за тероризъм в Бургас, е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, съобщиха от прокуратурата. Той е привлечен към наказателна отговорност за участие в терористично престъпление зад граница.

 

От 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, сочат още събраните доказателства. Мъжът е задържан за 72 часа. От Спецпрокуратурата искат да му бъде наложена мярка „задържане под стража“.

 

тероризъм, джихадистите, сражавал,снимки

 

Младежът, който е трикратен републикански шампион по класическа борба и е дете от смесен брак на българка и сириец, бе задържан вчера при спецоперация на ГДБОП и ДАНС в Бургас.

 

От държавното обвинение публикуваха нови снимки, на които се вижда как младежът държи тежка картечница и позира пред бронирана техника с характерния за Ислямска държава знак – вдигнат десен показалец.

 

тероризъм, джихадистите, сражавал,снимки

 

Установено е, че баща му и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия, казват още от държавното обвинение.

 

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

 

тероризъм, джихадистите, сражавал,снимки

 

На 1 юли 2020 г., на територията на Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.

 

Претърсени бяха адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства. Като свидетели са разпитани 20 души, 9 от тях пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания.

 

тероризъм, джихадистите, сражавал,снимки

 

На Мохамед Абдулкадер е повдигнато обвинение по по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница. Младежът е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа.

 

Днес той е конвоиран от Бургас за София, като Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

 

А според министъра на отбраната Красимир Каракачанов законодателството срещу такива хора трябва да е по-строго.

 

„Срещу радикалния ислям трябва да има радикални мерки. Обаче парламентът се прави на много демократичен и либерален. В момента не будисти и хиндуисти правят атентати и водят военни действия в отделно райони, а точно представителите на тази общност”, заяви той.