БългарияПоследни новини

Обвиненият за убийството на 16-годишния си съученик Йоан Матев излиза от ареста

Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”, съобщиха от пресцентъра на съда.

 

Съдебният състав мотивира решението си с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 година, което е повече от 3 години арест. Освен това, по делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

 

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение. Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване.

 

Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

 

Припомняме, че Матев е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 година. Процесът срещу Йоан Матев започна по същество през април 2018 г.

 

Обвиненият бе арестуван заедно с брат си Марсел на 22 февруари 2017-а – година и половина след престъплението. Още в деня на ареста по-малкият брат – Марсел, е отведен за изследване с детектор на лъжата. Машината отчита, че има съпричастност към престъплението, или по-точно знае за него. След като му показват и снимката на момче, тичащи в района на Борисовата градина Марсел признава, че това е брат му.

 

В деня на убийството Йоан и Марсел имали тренировка по тенис. На корта обаче отишъл само по-малкият. Йоан отишъл да се поразходи и се върнал с други дрехи. В съблекалнята Йоан казал на брат си, че е направил глупост – намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите. Станало случайно.

 

Най-важното признание на Марсел от разговора с психоложката е за ножа, с който е убит Георги Игнатов. Към онзи момент оръжието още не е намерено, а резултатите от полиграфа и признанията в беседата нямат доказателствена стойност.

 

Марсел обаче разказва, че Йоан е хвърли хладното оръжие в шахта, близо до пейката, където е намерен трупът на ученика. Час по-късно разследващите отиват на мястото, влизат в шахтата и намират ножа.

 

Майката на братята – Сребрина Гаджева, която се явява и като защитник на Йоан по делото, атакува психоложката по време на заседанието.

 

Самият Йоан Матев продължава да отрича всичко.

 

Оказва се, че веднага след престъплението цялото училище, в което учил Йоан го е разпознало от кадрите, разпространени от полицията. Никой не посмял да проговори.

 

Ако той бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството е бил непълнолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над три години.

 

Нов ръст на заразените с коронавирус в България

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button