БългарияПоследни новини

Обвиненията в шпионаж са предизборни, смятат експерти

Безспорно обвиненията в шпионаж имат връзка с местните избори. Около това мнение се обединиха политологът Румяна Коларова и социологът Кольо Колев в сутрешния блок на НОВА ТВ.

„Моят въпрос е защо сега, а не когато е била активната намеса. Става дума за 2015 г. Може би тогава управляващите са били толкова сигурни, че ще победят, че не са си направили труда. /…/ Сега обаче става дума за един момент, когато изборите са непредвидим за всички участници и вече ти е важно”, каза Румяна Коларова.

„Мисля, че част от моите колеги използваха много точно понятие, което се нарича „рубладжий”. Влиянието на Русия в България, особено в такива критични моменти, е минавало през хора, които имат етикета „рубладжий”. Ако въобще се тръгва към удар към „рубладжийте” е направена само първата стъпка. Истината е, че има такива хора в България. Може да се каже, че по този начин се управлява България. Инструментът на руснаците в България винаги са били „рубладжийте““, каза Коларова.

Социологът Кольо Колев смята, че обвиненията в шпионаж към Николай Малинов са част от предизборната надпревара.

„Това не е нищо друго освен продължение на изборната порнография, която вече придобива и външнополитически привкус. Човек, арестуван за шпионаж, е арестуван под гаранция. Човекът, който, според прокуратурата, е свидетел е закопчан с белезници, в дома му е извършено претърсване, иззети са му компютър, телефон и т.н.  Това е вън от всякакви правни норми”, коментира той.

Той допуска, че може да има шпионаж.

„Напълно е възможно e да има и шпионаж. И Турция, и САЩ, и Русия и Китай без съмнение си имат своите хора, които извършват своята дейност. Всички го правят. Без съмнение се извършват и пранета на пари. В случая обаче шумът, който се вдига, е един показен шум. Това е опит на властта да направи реверанс към традиционното дясно във връзка с местните избори. Те прерастват не в нормални избори, а вече залогът е доста по-голям – става въпрос за властта като цяло”, подчерта Колев.

„След един месец от тази пушилка няма да остане нищо. Това е медийна бухалка, която се използва изключително за вътрешнополитически цели и частично за външни с оглед взаимоотношенията с Русия и надъхването на част от политическите избиратели, които имат негативно отношение към Русия”, каза още Кольо Колев. Той обаче подчерта, че е възможно да има пране на пари и облагодетелстване.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Бай Ганьо превзема Гърция

Подобни статии

Back to top button