You are currently viewing Обявиха графика за връщане на учениците в клас
снимка: Pixabay

Обявиха графика за връщане на учениците в клас

Министърът на образованието Красимир Вълчев  обяви по какъв начин учениците ще се върнат в клас от 12 април. Той участва в редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

 

Първи в класните стаи ще се върнат и учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас, съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

 

След това, ако обстановката позволява, от 26 април в класните стаи ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас.

 

„Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7-и, 8-и и 10 клас“, уточни просветният министър Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

 

След това от 26 април, ако ситуацията позволява, се връщат 5-ти, 9- ти и 12-ти клас.

 

„Считаме за разумно до 40% от учениците от 5-ти до 12-ти клас да се върнат в училище“, допълни той.

 

Дванайсетокласниците ще приключат по-рано учебната година – в средата на май. Затова е важно те да се върнат на 26 април, уточни Вълчев.

 

Министърът отбеляза, че броят на заболелите учители и ученици е значително по-малък спрямо предходната въла на вируса. По думите му това се дължи на ваксинацията на преподавателите и непедагогическия персонал:

 

„Като цяло ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и заразени учители и ученици. Най-вече това се вижда при учителите. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият учебен процес беше частичен“, каза Вълчев.

 

Той отчете, че няма починали учители, които са ваксинирани. Заразените имунизирани са четири пъти по-малко от онези, които са взели решението да не си поставят ваксина.

 

Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес в края на тази учебна година“, каза министърът.

 

В момента 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са заразени в системата. Много по-малко, отколкото през ноември и декември, когато е имало пикови стойности.

 

Правят се допълнителни списъци за ваксинация на учителите.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК