БългарияПоследни новини

Очаквано, Иван Гешев е първият кадидат за Главен прокурор

Първа номинация за главен прокурор. Зам. главният прокурор Иван Гешев беше официално издигнат за поста.

Зад кандидатурата му единодушно застана цялата прокурорска колегия във ВСС. Включително, сегашният първи обвинител – Сотир Цацаров.

В началото на април самият Гешев беше 99% сигурен, че няма да се кандидатира. Тогава той изтъкна лични причини. И заяви:

„Нямам време да се занимавам с кални борби, които се развиват на доста разкалян терен“.

Гешев бил поканен на „неформален разговор“ във ВСС за обсъждане на кандидатурата му. След като помислил, решил да отиде. 

„Поканихме го на една неформална среща. Имам предвид – неофициална среща, – за да обсъдим тук, в сградата на ВСС (участвахме абсолютно всички членове на прокурорската колегия) и с него обсъдихме евентуално предлагането на неговата кандидатура. Той се съгласи. Той след известно, може би, мислене се мотивира и изрази своето съгласие.“

Така живописно описа днес членът на ВСС и говорител на прокурорската колегия Даниела Машева начина, по който убедили Иван Гешев да приеме да е кандидат за главен прокурор.

Кандидати имат право да предлагат трима от членовете на колегията и министърът на правосъдието. Прокурорите от колегията бяха категорични днес, че няма да издигат друг канддат. За министър Кирилов не можели да отговарят.

„Водещото, разбира се, в нашето предложение е това, че той е прокурор от системата. Разчитаме на това, че той ще покаже едно новаторско, модерно мислене. Няма значение дали ще бъдем критикувани за това, че е състезание с 1 кон. Много често, знаете, когато кандидатите са повече от един, бихме били критикувани за това, че процедурата е предварително режисирана от  нас”, коментира Даниела Машева – говорител на прокурорската колегия във ВСС. 

Не може да се каже, че кандидатурата на Гешев е неочавкана. Още от момента, в който той бе назначен за зам.-главен прокурор подозренията, че той ще бъде номиниран, се засилиха. Като председател на Специализираната прокуратура той е човекът, който стои зад шумните антикорупционни акции, които напоследък заливат страната. 

КОЙ Е ИВАН ГЕШЕВ

Иван Стоименов Гешев завършва висше юридическо образование в Академията на МВР в Симеоново през 1994 г. След дипломирането си работи като оперативен работник в структурите на МВР, а впоследствие 10 години работи като следовател. 

От 1996 г. е действащ юрист. През 2010 г. е повишен в ранг прокурор от Върховната касационна прокуратура.

Гешев работи в държавното обвинение от 2006 г. От 2009 г. е командирован в Софийската градска прокуратура, а от 2012 г. официално е назначен там. През 2014 г. той беше най-разпознаваемото лице при действията на прокуратурата срещу КТБ. „Знаково“ беше и участието му в многочасовия арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в центъра на София, както и изявленията му по адрес на „детето-терорист“ от Пловдив.

Гешев е известен с атрактивните си аналогии и метафори пред журналистите: че работата на прокуратурата по КТБ била като „кацане на Луната с дизелов двигател“, или като „трансплантация на глава в сравнение с операция от апендисит“.Както и че задържаните по делото „Иванчева“ „светели като коледни елхи“ от веществото за маркиране на банкноти и мн. др. 

През юли 2016 г. прокурорската колегия на ВСС го избира за председател на специализираната прокуратура с 9 гласа „за“ и 1 „против“, след като единственият друг претендент се оттегля от конкурса. През юли м.г. същата колегия го избра за зам. главен прокурор. 

За избор на нов главен прокурор са достатъчни 17 гласа в 25-членния Пленум на ВСС. Гласуването ще е на 24 октомври.

Осуетиха хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button