Очаквано: ВСС отхвърли искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев

Очаквано: ВСС отхвърли искането за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев

След заседание, продължило над 6 часа, Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието искане за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

 

Искането бе внесено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов след получен доклад от вътрешния министър Бойко Рашков от над 100 страници за нарушения, извършени от Гешев. Според Стоилов главният прокурор със свои действия и бездействия е уронил престижа на съдебната власт. 

 

В началото на заседанието Янаки Стоилов изложи мотивите, с които иска освобождаването на Гешев – разгласяване незаконно и тенденциозно на данни, събрани със специални разузнавателни средства. Според министъра имало и тенденциозност при разследването на обществено значими сигнали като снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и по делото КТБ.

 

Особено внимание е обърнато и на акцията на прокуратурата в президентството, след която започнаха и протестите миналата година:

 

„Разгласяване на данни от досъдебни производства, което представлява нарушение на член 32 и 33 от Закона за специалните разузнавателни средства. На 28 януари 2020 година по разпореждане на Иван Гешев са публикувани извадки от постановление и звукозаписи, придобити чрез СРС на разговор между президента и командващия Военновъздушните сили. На 14 юли 2020 година по разпореждане на Иван Гешев прокуратурата е оповестила данни, придобити чрез СРС по отношение на други лица“.

 

Иван Гешев пък категорично заяви, че няма да напусне доброволно поста си. Той остава на мнението, че не е извършил нарушенията, в които го обвиняват членовете на служебния кабинет. Според главния прокурор предложението за прекратяване на неговия мандат е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

 

Главният прокурор определи сигнала като „юридическо нищо“, в което липсват факти, а има само интерпретации. Гешев допълни:

 

„За пръв път бяха повдигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство и действащ зам.-министър, както и – тук е моментът да уточня, това, което каза господин Стоилов, използвам на европейския термин „замразени средства“ – активи за около 3 милиарда лева, което също е безпрецедентно за новата ни история. Дали тези активи, на господин професор Стоилов му е много ясно, са отнети е проблем на българския съд, господин Стоилов, и на работата на КПКОНПИ“.

 

Дебатите между членовете на ВСС бяха дали правосъдният министър Янаки Стоилов има правомощия да внася подобни сигнали и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

 

За да бъде одобрено искането на министъра, за освобождаването на Гешев бяха нужни гласовете на поне 17 от общо 22-мата членове на органа.

 

Решението на ВСС беше взето с 12 гласа „за“ към 8 „против“. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК