You are currently viewing Очакват до седмици много случаи на варианта „Делта“ у нас
снимка: Unsplash

Очакват до седмици много случаи на варианта „Делта“ у нас

До няколкло седмици се очаква да бъдат открити много случаи на варианта „Делта“ на коронавируса. Това каза на брифинг пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

 

„В близко бъдеще очакваме доста повече пациенти с делта вариант, но това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове“, каза проф. Христова.

 

Днес бе съобщено, че пробите за този вариант у нас са поне 7. Засечен е и случай на заразен с Южноафриканския щам.

 

По думите на проф. Христова  категорично е доказано, че ваксините, които са у нас, покриват и действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти.

 

„Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и е карантиниран в София. Седемте други проби, принадлежащи към делта варианта, само един от тях е хоспитализиран в „Пирогов“. Останалите шест са с много леки симптоми и са на домашно лечение и са под карантина. Четири от пробите са на лица във възрастовата група 30-40, другите четири са на лица от възрастовата група 40-50″, допълни проф. Христова.

 

4 от заразените лица са във възрастовата група 30-40, другите четирима са във възрастовата група 40-50. 6 са мъже и 2 са жени.

 

Заразените с делта варианта работят в едно предприятие – Електротранспорт-София. Вече се изясняват и контактните на заразените.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК